Vojáci slaví Den ozbrojených sil, Opata předal Řehkovi post šéfa armády

Studio ČT24: Slavnostní nástup ke Dni ozbrojených sil (zdroj: ČT24)

Na pražském Vítkově oslavují ve čtvrtek vojáci Den ozbrojených sil. Na čestném dvoře národního památníku se uskutečnil slavnostní nástup, během kterého náčelník generálního štábu Aleš Opata předal funkci svému nástupci Karlu Řehkovi. Součástí programu bylo také předání funkce náčelníka Vojenské policie.

Řehka při ceremoniálu převzal od Opaty bojový prapor generálního štábu a s ním symbolicky i funkci náčelníka této instituce. Oficiálně se jí ujme v pátek. 

„Dnešním dnem končí jedna éra a začíná éra nová,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a zároveň poděkovala dosavadnímu náčelníkovi generálního štábu Aleši Opatovi za jeho práci. „Předchozí roky pro něj nebyly jednoduché. Řešil věci, se kterými se jeho předchůdci nikdy nesetkali,“ podotkla a dodala, že v této misi uspěl. „Je to člověk, který se problémům nevyhýbá, ale postaví se jim. Jeho neústupnost jsem zažila několikrát na vlastní kůži,“ poznamenala.

Uvedla také, že po barbarském útoku Ruska na Ukrajinu už nikdo nepochybuje, že Česká republika potřebuje silnou armádu.

Pomůže k dosažení cílů

Nově nastupující armádní generál Karel Řehka je podle ní zkušený velitel a bojovník, který pomůže k dosažení cílů, a to „vybudovat moderně vyzbrojenou armádu 21. století, která bude schopná čelit novodobým výzvám.“

Řehka prohlásil, že má ve své funkci na co navazovat, a to zejména díky obětavé práci svého předchůdce. „Děkuji vám za to, co jste za ty dlouhé roky pro naši armádu vykonal,“ řekl a dodal, že chce armádu připravovat na to, aby obstála v případném boji.

Řehka rovněž prohlásil, že se chce ve funkci šéfa armády zaměřit na její okamžitou bojeschopnost a na připravenost k nasazení v kratších časových lhůtách. „Jsem hluboce přesvědčen, že armáda je od toho, aby bojovala, a pokud nebojuje, má se na boj připravovat,“ uvedl. 

Poznamenal, že se armáda za poslední roky značně modernizovala a změnila nejen ve vybavení, ale hlavně v myšlení lidí na všech úrovních. Vojáci podle něj opakovaně dokázali, že se na ně lidé mohou v krizových situacích spolehnout.

Pokračovat v nastavené modernizaci

Slíbil pokračovat v nastavené modernizaci i přípravě na boj „té nejvyšší intenzity“. Za jeden z nejpalčivějších úkolů považuje přezbrojení těžké brigády, a to nejen odkládaný nákup bojových vozidel pěchoty, ale i dalších souvisejících projektů. Připomněl také další modernizační projekty jako nákup tanků nebo stíhacích letadel. Zdůraznil i nutnost čelit hybridním hrozbám a připravovat se na boj ve všech doménách, tedy vedle země a vzduchu také v kybernetické doméně, v informačním prostředí, elektromagnetickém spektru a ve vesmíru.

Stejná ceremonie jako u náčelníka generálního štábu se uskutečnila i v případě nového náčelníka Vojenské policie Otakara Foltýna, který bojový prapor Vojenské policie a post náčelníka převzal od svého předchůdce Miroslava Murčeka. I Murčekovi Černochová za jeho službu poděkovala. Poznamenala, že díky nasazení jeho a vojenských policistů se loňská evakuace z Afghánistánu uskutečnila bez ztrát na životech.

Podle plukovníka generálního štábu v záloze Zdeňka Petráše neznamená jmenování Řehky výrazné odchýlením od současného směřování armády. „Bude to kontinuita v tom, co započal generál Opata a co v podstatě započali jeho předchůdci,“ podotkl s tím, že vše, co se nyní bude odehrávat na generálním štábu, bude spíše v kontextu evoluce, ačkoliv nastanou určité personální změny.

Nový energický pohled

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zmínil, že s Řehkou získává armáda nový energický pohled a člověka se zkušenostmi v zahraničí i se zkušeností z bojových misí. Nový náčelník je ale podle něj postaven do poměrně těžké situace. „Protože armáda má v současné době tu nejvyšší podporu veřejnosti a politiků. A to je zásluha předchozího vedení,“ podotkl. 

Den ozbrojených sil se slaví od roku 2002 jako připomínka přísahy československých legionářů z konce června 1918 ve francouzském Darney. U francouzského městečka 30. června 1918 nastoupilo na šest tisíc vojáků Československé střelecké brigády, aby byl před odjezdem na frontu předán bojový prapor 21. československému střeleckému pluku. Celá brigáda poté složila slavnostní přísahu. Oficiálně tak vznikla první československá samostatná jednotka. Ve stejný den také bylo Francií veřejně proklamováno právo na samostatný československý stát.