Venkovským fotbalovým klubům chybějí hráči i peníze, zachránit je často může jen sloučení

Události: Venkovským klubům chybí hráči i peníze (zdroj: ČT24)

Po letní pauze ožila fotbalová hřiště a začaly soutěže, včetně těch nejnižších – okresních přeborů. Venkovské kluby překonaly zákaz covidové činnosti, teď ale čelí další hrozbě, růstu cen za energie. Kvůli nedostatku hráčů i peněz se začaly oddíly slučovat.

Jen na Uherskohradišťsku fotbalisté z 12 vesnic vytvořili sloučením 6 nových klubů. Potlačili dřívější rivalitu, čímž zachránili tamní fotbal. Odliv lidí ale není znát jen na hřišti. Například v Nezdenicích ho diváci poznali i ve službách během zápasu. Bufet funguje, není ale hlasatel, diváci se tak museli obejít bez hlášení sestav, střelců nebo střídání.

Dřív kluby vydělávaly pořádáním plesů nebo zábav, tyto příjmy ale musely během epidemie škrtnout. Jedna sezona stojí třeba klub z Traplic 180 tisíc korun. „Každý rok žádáme obecní úřad Traplice o finanční podporu. Bez té podpory se fotbal na vesnici hrát nedá,“ říká Ladislav Blecha, předseda TJ Traplice/Jankovice.

Problémy s rozpočtem mají i v Nezdenicích. „Všechno je dražší. Ať jsou to energie, benzín, hnojiva. O to hřiště se musíme starat,“ vysvětluje předseda tamního fotbalového týmu Libor Kolínek.

Jen v okrese Uherské Hradiště je v 70 oddílech 7 tisíc členů. Amatérský fotbal bývá nejčastější zábavou na venkově – sportovní i společenskou.