Velvyslancem při NATO má být náměstek ministra obrany Landovský

Novým českým velvyslancem při NATO se má stát dosavadní náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD). Řekl to ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) během návštěvy v Německu. Podle něj by měl Landovský do funkce nastoupit v řádu měsíců. Vystřídat má Jiřího Šedivého, který zastupuje Česko v Alianci od září 2012.

„Pan náměstek Landovský k mému smutku asi bohužel bude odcházet, protože směřuje do těchto diplomatických služeb. Nebudu to zastírat, je to pravda,“ uvedl Metnar, který se v Berlíně setkal s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou.

Dvaačtyřicetiletý Landovský, který je na ministerstvu náměstkem pro řízení sekce obranné politiky a strategie, by podle Metnara do Bruselu měl odejít zhruba na přelomu léta a podzimu. Přesný harmonogram je ale podle ministra věcí diplomacie.

Jako náměstek na obraně Landovský působí od roku 2015, předtím byl poradcem náměstka ministra obrany a také advokátem. V roce 2018 byl neúspěšným kandidátem sociální demokracie na pražského primátora, strana se však do městského zastupitelstva vůbec nedostala.