Vakcín bude v příštích týdnech méně, očkovat by se podle průzkumu nechalo 58 procent lidí

Události: Nový průzkum o očkování (zdroj: ČT24)

Index protiepidemického rizika PES klesl o čtyři body na 69 bodů. Důvodem je zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených koronavirem mezi seniory. Pokleslo také množství očkovaných: v pátek jich přibylo 12 674, nejméně tento týden, celkem už první dávku vakcíny dostalo 187 889 lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v únoru zpomalí očkování nových zájemců. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi by se nyní nechalo naočkovat 58 procent dotázaných.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Mezi seniory nad 65 let je za poslední dva týdny 952 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Index PES se snížil kvůli tomu, že se tento průměr dostal pod tisícovou hranici.

Reprodukční číslo se naopak zvýšilo o setinu na 0,87. Index rizika se počítá také podle průměru nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a podílu hospitalizovaných s covidem-19. Obě tato kritéria už několik dní klesají.

Testy v pátek odhalily 8423 případů, více než předchozí dva dny. Ve srovnání s minulým pátkem je to ale pokles asi o deset procent. V nemocnicích, které jsou stále plné a potýkají se s nedostatkem personálu, bylo v pátek s koronavirem 6149 pacientů, podle revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví je to pokles proti čtvrtku. V lednu zatím zemřelo s koronavirem 3372 lidí, více než za celý prosinec. Od začátku epidemie zemřelo 15 270 nakažených, nejvíce v listopadu.

Omezení odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni PES a vláda rozvolnění neplánuje. Blatný to podmiňuje snížením počtu hospitalizovaných s covidem pod tři tisíce, což se stalo naposledy v polovině října. Prvního února chce celý systém upravit, zohlední stav v přetížených nemocnicích.

Distribuce AstraZenecy začne za dva až tři týdny po případném schválení

Podle Blatného, který v sobotu v Brně absolvoval druhé kolo očkování, se pro Česko v příštích týdnech sníží dodávka vakcín. Dodávka Pfizeru proti původním předpokladům klesne zhruba o 20 procent. Vakcíny na druhé kolo dávek budou k dispozici, ale v únoru se zpomalí očkování nových zájemců.

„Proti původnímu předpokladu je to snížení u Pfizeru zhruba o 20 procent. Znamená to zpomalení očkování v průběhu února, ale je dostatek dávek, aby se doočkovali lidé, kteří čekají na druhé kolo. Nových očkování ale bude o něco méně,“ uvedl Blatný.


Už příští týden by měla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválit také další vakcínu od firmy AstraZeneca, která je druhým klíčovým dodavatelem, na kterého se ČR v objednávkách vakcíny spolehla. „Jestliže bude AstraZeneca schválena, distribuce bude započata za nějaké dva až tři týdny. V prvním měsíci bude dodávka této vakcíny o něco pomalejší a menší, než to bylo v plánech pro celou Evropu,“ dodal Blatný.

Společnost AstraZeneca už totiž avizovala zpoždění dodávek Evropské unii. Firma měla do března zajistit sedmadvacítce 80 milionů dávek, kvůli výrobním problémům jich ale dodá jen asi třetinu.

Zájem o očkování stoupá, o vakcíně se ale šíří dezinformace

Podle nového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi by se očkovat proti covidu teď nechalo 58 procent dotázaných, což znamená, že zastánců očkování přibylo. Hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Procento respondentů už injekci dostalo. Zhruba třetina oslovených by si naopak vakcínu nenechala aplikovat. Většinou proto, že jí nedůvěřuje.

Dvě třetiny oslovených považují očkování za vhodné řešení epidemie. Opačný názor vyslovilo 22 procent respondentů. Každý šestý dotazovaný by vakcinaci zavedl dokonce jako povinnost. Tři z pěti účastníků výzkumu by byli ochotní se na očkování aspoň zčásti finančně podílet. Osmnáct procent oslovených by si vakcínu zaplatilo. Čtyřicet procent lidí v šetření naopak požaduje, aby byla zdarma.

Dvě třetiny dotazovaných také uvedly, že se setkaly s dezinformacemi o očkování. Zhruba pětina těch, kteří na otázky odpovídali, fámy nezaregistrovala a další skoro pětina to neumí poznat. Většina respondentů si také myslí, že se státu nedaří dezinformace vyvracet. Pražská nemocnice v Motole se například ohradila proti lživé zprávě, kterou si někteří lidé aktuálně posílají. Píše se v ní, že osm z deseti lékařů očkovaných druhou dávkou skončilo na jednotce intenzivní péče. Kvůli šíření této poplašné zprávy už zařízení podalo i trestní oznámení.

Blatný zároveň apeluje na veřejnost, aby situaci způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru vydržela. „Chápu rozladění lidí, že není otevřeno, ale je potřeba si uvědomit, že v nemocnicích je stále přes šest tisíc lidí a denně máme osm tisíc nových případů. Kdybychom udělali neuvážený krok, nakrátko bychom otevřeli, pak bychom museli na dlouhou dobu zavřít,“ zdůraznil Blatný. 

Podniky, které hodlají otevřít, vyzval k opatrnosti. „Kdo se tak chová, ohrožuje sám sebe i všechny ostatní. Nedělejte to, nemá to cenu. Není to naše zlovůle, je to snaha, abychom mohli brzy otevřít všechno a natrvalo,“ dodal.

Restaurace v sobotu otevřely na protest proti opatřením

Navzdory varováním se po Česku v sobotu otevřelo několik restaurací v rámci petiční akce Otevřeme Česko iniciativy nazvané Chcípl PES, která vystupuje proti vládním opatřením proti covidu-19. Zapojeny jsou do ní jak gastro provozy, tak například fitness a lyžařská centra. Některé restaurace se tak podle ČTK otevřely v Praze či na Plzeňsku. Otevřeno hlásily i dvě provozovny na Olomoucku, které ale odpoledne policie uzavřela.

„Jsme u zdi, už nemůžeme dál, finančně ani morálně,“ řekl provozovatel ústeckého podniku Veranda Radek Žďárecký. „Cítíme chaos, diletantismus a nespravedlnost. Slyšíme jen sliby.“  Podporu podniku, který v sobotu otevřel, přišly vyjádřit zhruba dvě desítky lidí. V restauracích se podepisovaly petice proti vládním opatřením.

Oproti plánu ale například v soboru neotevřel skiareál Telnice na Ústecku, který to přes vládní opatření plánoval. Policie provozovatele upozornila na platnost usnesení, které zakazuje přepravu lidí za účelem lyžování. Na parkovišti u areálu bylo ráno několik aut. Lyžaři sledovali rozsvícený svah, na němž později světla zhasnula.

Na rozjezd areálu bylo podle provozovatele Ivana Soukupa vše připraveno. „Ještě v pátek odpoledne byla právní situace taková, že podle nás dovolovala provoz zahájit. Pak vyšlo usnesení vlády, že zákaz přepravy lidí za účelem lyžování je prodloužen,“ uvedl Soukup.