V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací padla další podmínka a zákaz pobytu v Praze

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže, který podle policie po březnové protivládní demonstraci v Praze poškodil auto s ukrajinskou SPZ. Dal mu půlroční podmínku a roční zákaz pobytu v Praze. ČT to sdělila soudkyně Eva Švíglerová, která v případu rozhodla bez veřejného jednání. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, muž může proti trestnímu příkazu podat odpor.

„Obviněný byl uznán vinným přečinem poškození cizí věci, přečinem násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci a přečinem výtržnictví a byl mu uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců a podmíněným odkladem zkušební doby na dva roky,“ řekla Švíglerová. Muž má podle nepravomocného verdiktu také roční zákaz pobývat na území Prahy a musí nahradit způsobenou škodu.

Muž podle policistů vběhl po konci březnové protivládní demonstrace na magistrálu a poškodil projíždějící vozidlo s ukrajinskou poznávací značkou. Podle videa na sociálních sítích se nejprve dostal do konfliktu s řidičem auta, který zastavil na přechodu pod Národním muzeem a vystoupil. Řidič po potyčce odjel, muž ale ještě do projíždějícího auta udeřil rukou.

Kriminalisté podezírali muže ze tří trestných činů – kromě výtržnictví také z poškození cizí věci a násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci. U posledních dvou činů mu navíc přitížilo, že je měl spáchat z národnostní pohnutky, za což mu hrozily až tři roky vězení. Policisté v případu prověřovali ještě jednoho člověka, nedokázali ho ale ztotožnit.

Schvalování válečných zločinů i útok na policistu

V souvislosti s březnovým protestem Česko proti bídě soud řešil několik případů. Pravomocně uložil podmínku muži, který před Národním muzeem zaútočil na policistu. Peněžité tresty a roční zákaz pobytu v Praze pak dostali dva bratři, kteří na protest přišli s nášivkami s písmenem Z, symbolem ruské války na Ukrajině.

Kvůli schvalování válečných zločinů soud ve dvou oddělených případech nepravomocně potrestal Jakuba Jaška. Jednatřicetiletý muž, který na březnový a květnový protest přišel s nášivkou s logem Wagnerovy skupiny, dostal dvakrát půlroční podmínku a peněžitý trest. Jašek obvinění odmítl a proti oběma verdiktům se odvolal. S trestem nesouhlasí ani bývalý disident Jaroslav Popelka, jemuž soud uložil podmínku a zákaz pobytu v Praze kvůli výzvám ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea.

Kriminalisté řeší i případ dvojice mužů, kteří podle nich na březnovém protestu napadli dva policisty žerdí se zavěšenou vlajkou. Oba byli podezřelí ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Jeden z nich se přihlásil, jeho případ policisté odložili. Mluvčí Violeta Siřišťová uvedla, že kriminalisté u něj neodhalili trestný čin. Po druhém stále pátrají, jeho fotografii zveřejnili na webu