V některých domech a bytech budou povinné dálkové odečty. Část majitelů o povinnosti ale neví

Události: Povinné dálkové odečty (zdroj: ČT24)

Už od příštího roku budou v prvních domech a bytech místo fyzických odečtů tepla a teplé vody možné už jen ty dálkové. Přibližně polovina majitelů ale podle zjištění Asociace nájemního bydlení o nové povinnosti vůbec neví.

Od 1. ledna 2024 budou muset majitelé bytů, které jsou vybaveny dálkově odečitatelnými měřidly, umožnit provedení odečtu spotřebovaného tepla a teplé vody na dálku. Signál musí vysílat na vzdálenost větší než 250 metrů. 

„V okamžiku, kdy systém dovybavíte v domě, tak už vám následující měsíc nabíhá povinnost zpřístupnit informace o spotřebách jednotlivým bydlícím,“ vysvětluje ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák. Dodal, že dojde k navýšení nákladů spojených s rozúčtováním a s průběžnou informovaností. „Je otázka, o kolik to bude. My si myslíme, že navýšení může dosáhnout třeba sta či stopadesáti procent. Čili dnes místo 300 korun budeme platit 600 až 700,“ podotýká Hanák.

Novou legislativu mají podle Asociace nájemního bydlení za zbytečnou zátěž skoro dvě třetiny individuálních pronajímatelů. Někteří správci nemovitostí jsou ale přesvědčeni o přínosu. „V rámci nové úpravy budete vědět na měsíční bázi, jaké jsou vaše výdaje za teplo a teplou vodu a jste schopna výdaje upravit velmi rychle. I z pohledu vyúčtování je práce velmi jednoduchá, velmi rychlá,“  podotýká člen asociace David Bureš.

Asociace nájemního bydlení odhaduje, že na povinnost dálkového odečtu je teď kompletně připravena asi pětina bytů v České republice. Zbylá část ji bude muset plnit nejpozději od 1. ledna 2027.