V lékárnách chybí už od začátku roku léky na těžkou depresi, nahradit se přitom nedají

V lékárnách stále chybí léky na těžkou depresi s účinnou látkou bupropion – Wellbutrin a Elontril. Většinou nejsou ani skladem. České televizi to potvrdila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Výpadek v Česku postihl asi 3000 pacientů. Za tyto léky přitom neexistuje náhrada.

Státní ústav pro kontrolu léčiv očekává obnovení dodávek do ČR v příštím týdnu. „To ale ještě neznamená okamžitou dostupnost v lékárnách,“ uvedla pro ČT mluvčí SÚKL Barbora Peterová. 

Problém s nedostatkem antidepresiv s účinnou látkou bupropion trvá minimálně od začátku letošního roku. V lednu výrobce léku Wellbutrin rozhodl o ukončení dodávek na český trh, protože utlumil jeho výrobu. „To je skutečnost, kterou bohužel ani Státní ústav pro kontrolu léčiv neovlivní, jedná se o čistě obchodní rozhodnutí výrobce,“ řekla k  jeho rozhodnutí Peterová. 

Jako náhrada se proto začal používat přípravek Elontril se stejnou účinnou látkou. Ten je ale v současnosti také nedostupný a jiná náhrada neexistuje. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové byl výpadek částečně pokrytý mimořádnou dávkou léku ze zahraničí. „Ta je již s největší pravděpodobností vydána pacientům a lék opět chybí,“ dodala pro ČT Bažantová.

„Bohužel u léku Elontril došlo k problému s výrobou kvůli nedostatku léčivé látky, a držitel rozhodnutí o registraci tak nahlásil přerušení dodávek, a to z důvodu nedostatečné výrobní kapacity a zvýšené poptávky v rámci EU,“ vysvětluje Peterová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Výpadek přitom držitel nahlásil už letos v lednu.

Současné období je pro pacienty zvlášť obtížné

Podle psychiatra Karla Moravce znamená nedostatek těchto antidepresiv pro pacienty velkou komplikaci. „Lék se předepisuje na těžké a farmakorezistentní deprese. To znamená, že na ně léčba jinými moderními antidepresivy nezabírá. Ten lék není lékem první volby,“ uvedl pro ČT psychiatr.

Situace je podle něj o to závažnější, že výpadek nastal na jaře. Jaro a podzim jsou totiž depresivní sezony. U neléčených pacientů tak dochází k relapsu a depresivní stavy se jim vrací.

Najít způsob náhradní léčby je přitom podle Moravce těžké. „Kde mám zkušenosti, že předchozí léčba nezabrala, tam zkoušíme různé kombinace, ale zatím se, musím se přiznat, ne úplně daří,“ přiznává Moravec. „Je pravda, že jsem se ještě nepustil do klasických antidepresiv typu amitriptylin a nortriptylin, které ale nerad používám. Mají totiž spoustu vedlejších účinků: bolesti hlavy, poruchy vidění, malátnost,“ dodal.

Původně se psychiatr spoléhal na slib výrobce, že lék bude v březnu. „Pak to prodloužili, že v dubnu, teď zase v květnu. No myslím, že už nebude vůbec,“ uzavírá Moravec.