V bohnické léčebně hořelo, pacientka podpálila pokoj

Praha - V psychiatrické léčebně v Praze Bohnicích vypukl večer požár, jeden pavilon musel být evakuován. Hasiči během patnácti minut požár zlikvidovali. Jeden ze zaměstnanců ústavu se nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice, uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Požár údajně vypukl, když jedna z pacientek podpálila pokoj v pavilonu 27, kde se léčí lidé v akutní fázi onemocnění. Personál léčebny ještě před příjezdem záchranářů evakuoval celé osazenstvo pavilonu. Požár vypukl před 19:00. Pacienti se mohli vrátit zpět po 20:30.

Po požáru je zničený jeden nemocniční pokoj a voda poničila také chodbu a přilehlé prostory. Ve středu místo požáru prohledá policie. Vyšetřovatel odhadl škodu na 100 tisíc korun. Nikdo nebyl zraněn. „Profesionální přístup a zásah našich zaměstnanců zajistil to, že byli všichni pacienti bez zranění evakuování na jiná oddělení,“ řekl ředitel bohnické léčebny Martin Hollý.

Jeden z posledních případů požáru v psychiatrické léčebně se stal loni v únoru v léčebně v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. V areálu tamní psychiatrické léčebny její pacient Marian Rafael napadl jiného pacienta a upálil jej v kontejneru na odpadky. Letos v dubnu jej soud pravomocně odsoudil na doživotí.

V Bohnicích hořelo (zdroj: ČT24)

Roku 1984 zahynulo v ústavu sociální péče 26 chovanek

V červnu 2007 zahynula při malém požáru v Psychiatrické léčebně v Brně-Černovicích sedmdesátiletá pacientka, která si na pokoji zapálila cigaretu a usnula. V listopadu 2004 v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích zapálil svůj pokoj sedmadvacetiletý pacient, který utrpěl lehké popáleniny.

Asi nejznámější případ požáru z prostředí sociálních či psychiatrických léčeben se stal v listopadu 1984 v ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách, při němž zahynulo 26 chovanek. Touto událostí se inspiroval film Filipa Renče z roku 1991 Requiem pro panenku.