Úrokové sazby hypoték klesly, ceny bytů opět rostou. Lidé kupují ty malé

Události : Ceny bytů opět rostou (zdroj: ČT24)

Ceny bytů po období stagnace začínají v Česku opět růst. Za posledního půl roku se v průměru zvedly o pět procent. Podobné zdražení zaznamenali realitní makléři také u pronájmů. Největší růst potvrzuje Praha, Hradec Králové, Plzeň a České Budějovice.

Zatím si Romana Valigurová prohlíží jen nákres na monitoru, brzy by se ale ráda stěhovala do vlastního, dvoupokojového bytu v prvním patře. „S partnerem bychom se chtěli sestěhovat do vlastního, určitě v tom hraje roli i finanční stránka, to dva plus kákáčko je pro nás určitým způsobem dostupné,“ řekla.

Za byt mohou dát maximálně devět milionů korun. Zhruba pětinu mají našetřenou. Na zbytek si vezmou hypotéku. Stejně jako polovina všech kupujících. „Je vidět, že odložená poptávka ožívá, v návaznosti na hypoteční trh ožívá i poptávka po novém bydlení, vidíme, že se klienti, a to především ti mladší vracejí,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

„V porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy jsme měli tři až čtyři klienty denně, tak dnes obsloužíme tak šest až osm klientů,“ řekl prodejce Michal Albrecht.

Také Romana Valigurová přiznává, že ji do zákaznického centra přivedly nižší úroky u hypoték. I tak bude za sedmimilionovou hypotéku měsíčně platit asi třiatřicet tisíc. „Právě tím, že se ty úrokové sazby začaly snižovat, zároveň nájemné se postupně zvyšuje, tak dávat to do svého má něco do sebe,“ poznamenala.

Malé byty se také dobře pronajímají

Právě o malé byty je v Česku největší zájem. Developeři to vědí, a proto je v nových bytových domech asi osmdesát procent právě malých bytů. Tedy těch, které mají jednu nebo dvě místnosti.

Takové nemovitosti se nejen dobře prodávají, ale i pronajímají. Garsonku sháněla i Hana Fenclová z Pardubicka, která v Praze studuje i pracuje. „Vlastní bydlení je pro mě mimo možnost. Byt jsem sháněla tři týdny. Byt je velký třiadvacet metrů čtverečních, to nájemné se všemi energiemi a poplatky je osmnáct tisíc korun,“ spočítala.

Nájmy i ceny bytů v posledním půl roce ve většině měst rostou. Třeba v Praze se za poslední rok nabídkové ceny zvedly o 4300 korun, v Brně o 4100 korun a v Ostravě o 3400 korun za čtvereční metr.

Zdražování nových bytů lze čekat i letos

Zdražování, především pak nového bydlení, lze čekat i letos. Většina developerů v oborovém průzkumu uvedla, že se zdražit chystá. V průměru to má být kolem čtyř a půl procenta. Důvodem je oživení hypotečního trhu a tím i rostoucí poptávka.

Letos v březnu zaznamenaly banky téměř čtyři a půl tisíce nových hypoték, loni o tisícovku méně. Hlavním důvodem jsou klesající úrokové sazby. Průměrná sazba u nových úvěrů klesla letos v březnu na 5,19 procenta. Ještě koncem roku 2022 byla 5,98 procenta.