Umakart jako nedílná součást normalizačních koupelen. Z ostravských bytů po letech zmizí

Události: Umakart jako součást socialistických bytů (zdroj: ČT24)

Umakartová, ale i železobetonová jádra jsou i třicet let po revoluci stále přítomná v mnoha bytech nejlidnatější části Ostravy. Tamní radnice proto spustila rozsáhlou rekonstrukci. Součástí oprav budou například nové protipožární dveře nebo rozšíření prostor koupelen. Přestavba jednoho bytu vyjde na 200 tisíc až půl milionu korun. Veškeré náklady hradí město.

Zastaralé a dnes už nepoužívané umakartové jádro, které má v části Ostrava-Jih více než dva a půl tisíce bytů, nájemníky omezuje. „Je přes něj vše slyšet, vše kolem plesniví a spotřebiče jsou staré,“ říká jeden z nájemníků bytu s umakartovým jádrem Michal Vaněk.  

Výměnou projdou postupně všechny tyto byty. Ty, které jsou v původním stavu, čeká kompletní rekonstrukce. Nově se tak budou dělat podlahy, omítky i elektroinstalace.   

V opravovaných bytech se budou měnit i některé dispozice, které musí odpovídat současným bezpečnostním předpisům. „Nově budou rozšířené původní dveře na WC a do koupelny z 60 na 70 centimetrů,“ popisuje technička z odboru bytového a stavebního hospodářství Ivana Čihánková.

Grafický vzhled i velikost nových bytových jader si přitom můžou obyvatelé domů zvolit. „Na vizualizacích si mohou nájemníci vybrat, zda chtějí stávající prostor rozšířit, nebo ponechat. Mají možnost jak vany, tak sprchového koutu,“ uvedla místostarostka Ostravy-Jih Markéta Langrová (ANO).

Během roku chce radnice zrenovovat byty v hodnotě čtyřiceti milionů korun. S hromadnou výměnou bytových jader začne v březnu. Těm, kteří nemají na dobu opravy trvající asi měsíc kam jít, radnice na své náklady zajistí dočasné ubytování.

Nedílná součást československých panelových domů

Historie umakartu, který socialistické stavebnictví hojně využívalo, začala už v roce 1943. Tehdy si název Umacart nechala zapsat pardubická chemička Synthesia. Skutečný rozmach ale přišel až v polovině šedesátých let. 

Samotný umakart je v podstatě papír napuštěný pryskyřicí, ke kterému byla potřeba ještě podkladová deska, za socialismu to byl hlavně sololit. 

Postupem času se stal umakart synonymem hlavně pro stěny koupelen a toalet. Takzvané bytové jádro se díky tomuto materiálu montovalo – bez ohledu na kvalitu – velmi rychle.

V Česku se umakart postupně přestal vyrábět během 90. let a v současnosti se původní jádra pomalu stávají spíše raritou.

  • Nejen stavba, ale i vybavení českých koupelen prošlo od dob socialismu velkou proměnou – od sanitární keramiky až po pračky. Ačkoliv má tyto artefakty řada tuzemských rodin ještě v živé paměti, už si vysloužily i vlastní expozici v Národním technickém muzeu.