Trojská lávka byla špatně navržena, řekl před soudem znalec. Opírá se o něj obžaloba

Trojská lávka, která se zřítila v roce 2017, byla špatně vyprojektovaná, řekl před soudem znalec Jaroslav Marek. O jeho posudek se opírá obžaloba, která viní z podílu na zřícení konstrukce autora projektu Jiřího Stráského a také Antonína Semeckého, někdejšího vedoucího oddělení mostů na Technické správě komunikací. Ti závěry znalce odmítli.

Ačkoli je na posudku Jaroslava Marka postavena obžaloba, která viní Jiřího Stráského a Antonína Semeckého z obecného ohrožení, před soudem znalec dosud nevystoupil a z jednání se opakovaně omlouval. Bez jeho výpovědi však nemohlo skončit dokazování.

Nyní se Marek ostře vymezil zejména vůči Stráského práci, projekt Trojské lávky byl podle něj závadný. Autora lávky kritizoval mimo jiné za to, že vypracoval pouze zjednodušenou, nikoliv detailní prováděcí projektovou dokumentaci. Tím ostatně podle Marka porušil příslušnou vyhlášku.

„Pokud někdo udělá špatnou přípravu, špatný projekt, nese se to celou stavbou, v tomto případě až po její pád,“ prohlásil znalec před soudem. Za důkaz, že nebylo vše v pořádku, podle něj slouží fakt, že již v roce 1995 byl stav lávky (otevřené roku 1984) považován za špatný, do konstrukce zatékalo a korodovala. „Není normální, že je stav konstrukce špatný po jedenácti letech,“ míní znalec.

Autor projektu se hájí

Pětasedmdesátiletý Stráský, profesor Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, odmítá, že by za zřícení lávky mohl, a Markovy závěry zpochybnil. Podle něj mohou za pád lávky její opravy a posyp solí. Již dříve Stráský řekl, že znalec „nepředložil jediný výpočet, kterým by doložil svá tvrzení“.

Osmdesátiletý Semecký tvrdí, že žádné z informací, které měl, nesvědčily o nutnosti lávku uzavřít. 

Lávka pro pěší, která od roku 1984 spojovala Troju s Císařským ostrovem, spadla v prosinci 2017. Čtyři chodci utrpěli při neštěstí vážná zranění. Téměř tři roky potom jezdil na Císařský ostrov přívoz, předloni na podzim město otevřelo novou lávku za 150 milionů korun.

Praha žádá od obžalovaných Stráského a Semeckého 8,2 milionu korun jako náhradu škody. Tyto peníze podle města stálo odstranění trosek. O náhradu škody se soudu přihlásily také pojišťovny, které chtějí 2,4 milionu. 

Obvodní soud pro Prahu 7 začal obžalobu projednávat v září 2020. Obžalovaní vystoupili již na začátek. Podle Stráského je zarážející, že ho správci lávky jakožto projektanta nikdy neinformovali o stavu konstrukce a o nic ho nepožádali. Při obhlídce svého díla navrhl postup, který by zajistil, že lávka neohrozí chodce. „Než se to dostalo k lidem, kteří o tom rozhodují, tak ta konstrukce spadla. Samozřejmě se zachránit dala, mohli jsme to opravit,“ řekl tehdy. Za to, aby byla lávka postavena kvalitně, podle něj zodpovídal stavbyvedoucí.