Trať Olomouc – Přerov stojí, otevře se až v neděli

Olomouc – Provoz na hlavní trati mezi Olomoucí a Přerovem zastavila nehoda nákladního vlaku, do kterého u olomouckého hlavního nádraží narazila posunovací lokomotiva. Vykolejilo devět vozidel a koleje zůstaly zablokované. Při nehodě se nikdo nezranil, tisíce cestujících, které jedou například z Ostravy do Prahy nebo z Olomouce do Zlína, ale musí přestoupit do autobusů jedoucích do Přerova a počítat s velkým zpožděním. Po jedné koleji by se mělo začít jezdit až v neděli. Z Olomouce na Prostějov byl provoz obnoven dnes vpodvečer.

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce odjížděl nákladní vlak z olomouckého hlavního nádraží směrem na Grygov, ještě než opustil kolejiště hlavního nádraží, do něj ale z boku narazila posunovací lokomotiva. „Podle předběžných výsledků šetření měl nákladní vlak povolen odjezd ze stanice Olomouc hlavní nádraží maximální rychlostí 40 kilometrů, dle záznamů rychloměru byla rychlost vlaku cca 36 až 38 kilometrů v hodině,“ uvedl Kučera. Při nehodě vykolejilo sedm nákladních vagonů, posunovací lokomotiva a také jeden osobní vůz, se kterým posunovací stroj manipuloval. Jak je možné, že lokomotiva vjela na obsazenou kolej, se vyšetřovatelé snaží zjistit.

Nehoda se stala krátce po jedné hodině odpoledne, doprava mezi Olomoucí a Přerovem musela být ihned zastavena. Vlaky Supercity na lince Praha – Ostrava jezdí odklonem přes Brno, ostatní spoje včetně vlaků Intercity jsou mezi Olomoucí a Přerovem nahrazeny autobusem. Všechny vlaky zastavují v rychlíkových stanicích, jako je Choceň nebo Studénka, aby částečně omezily dopad výrazných zpoždění.

Vstup Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

V místě nehody je poškozen železniční svršek i trolej. „Asi padesátimetrový úsek trati je prakticky kompletně poškozený, na část kolejí přitom není ještě kvůli havarovaným vagonům vidět. Je možné, že trať bude ještě poškozena při vyprošťování,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Po obnovení provozu zřejmě nebude trolej napájena a mezi Olomoucí a Grygovem budou k vlakům připojovány dieselové lokomotivy.

Přetahy dieselovými lokomotivami po jedné koleji probíhají od úterý i v dalším železničním uzlu na koridorové trati – v Ústí nad Labem. V pondělí nedaleko hlavního nádraží vykolejil osobní vlak, který vjel příliš rychle na výhybku. Vedle jednoho úmrtí a jedenácti zranění bylo následkem nehody i vážné poškození trati, jejíž oprava potrvá zřejmě až do konce července.