Teploty se celý týden udrží u tropické třicítky, objeví se bouřky i mlhy

Události: Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Teploty se budou celý tento týden držet okolo tropické třicítky, teplé budou i noci. Horké letní počasí budou provázet přeháňky a bouřky, při nichž může pršet intenzivněji. Ráno se místy objeví mlhy. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„První srpnová dekáda byla velmi chladná a deštivá. O víkendu se už ale na naše území vrátilo léto v plné parádě a letní počasí nás bude provázet i celý týden. Maximální teploty budou na celém území nad letní hranicí 25 stupňů Celsia a nezřídka budou atakovat i tropických 30 stupňů Celsia,“ napsali meteorologové na Facebooku.

„Současné počasí je výjimečné vysokými nočními teplotami, které přišly až po svaté Anně. Tropickou noc na pondělí zažilo například centrum Prahy, Rychnov nad Kněžnou nebo Albrechtice, i nadcházející noc (z pondělí na úterý, pozn. red.) může přibývat počet míst, kde teplota neklesne pod dvacet stupňů. Výrazně tepleji ale bude přes den, kdy se bude maximální teplota pohybovat kolem 31 stupňů a od úterních 10 do 21 hodin bude v platnosti výstraha před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí,“ uvádí meteorolog ČT Pavel Karas. 

Varování před vysokými teplotami platí do úterního večera s výjimkou Karlovarského kraje a Vimperska na jihozápadě Čech. V těchto regionech bude kvůli větší oblačnosti a bouřkám o něco chladněji. 

Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami
Zdroj: ČHMÚ

Teploměr až do středy může ukázat i 33 stupňů Celsia, od čtvrtka by měly být teploty převážně do 30 stupňů, na jihovýchodě země budou maxima ještě o dva stupně vyšší. Víkend by podle aktuální předpovědi měl být skoro bez mraků, jen s ojedinělou přeháňkou či bouřkou a teplotami od 27 do 32 stupňů.

Vysoké teploty znamenají zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by proto měli hodně pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Odborníci doporučují také omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by neměli nechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Horké letní počasí se do republiky v posledních dnech vrátilo po mimořádně chladném a deštivém začátku srpna. Počátek druhého prázdninového měsíce byl v Česku druhý nejchladnější a nejdeštivější od roku 1991. V průměru bylo 14,9 stupně Celsia a napršelo průměrných 72 milimetrů srážek. Nižší teplota vzduchu byla v období od 1. do 10. srpna naposledy před 18 lety, více srážek v první srpnové dekádě spadlo v roce 2006.

Dostatek vody v půdě

Intenzivní deště podle vědců z webu Intersucho.cz dokázaly nasytit v Česku půdu do jednoho metru natolik, že ukončily několik týdnů trvající půdní sucho. „Po vydatných deštích je půda stále hodně nasycena a ani další prakticky desetidenní suché období s vyššími teplotami nezpůsobí, že by se hodnoty půdní vlhkosti dostávaly do výraznějšího deficitu. Nebudeme tedy pozorovat půdní sucho, i když svrchní vrstva bude již sušší,“ uvedli vědci v komentáři.

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

K vydatným srážkám z předchozího týdne se minulý týden přidaly další deště. Nejčastěji spadlo 15 až 35 milimetrů srážek, v Jeseníkách a Orlických horách to bylo přes 100 milimetrů, v Beskydech okolo 60 milimetrů. Až do pátku navíc panovalo poměrně chladné počasí.

Oblasti, kde se částečně projevuje sucho ve spodní vrstvě půdy, jsou v okolí Prahy, v Podkrušnohoří a místy na Šumavě. Jde však o relativní stav vztažený k průměru. Při pohledu na mapu, která ukazuje nasycenost půdy, je zřejmé, že maximálně padesátiprocentní nasycenost vykazuje téměř celá jižní Morava a jihozápadní část Vysočiny, Středočeský a Ústecký kraj, velká část jižních Čech a Plzeňského kraje. Jde však o normální stav pro toto roční období.

Déšť měl velmi pozitivní vliv na pěstování kukuřice, slunečnice, brambor či víceletých pícnin, které v podstatě zachránil. Naopak deště zastavily či zpomalily žně a snížily kvalitu obilí.