Tajné služby porušily zákon, čeká je „přestavba“

Praha - České tajné služby, konkrétně Vojenské zpravodajství a civilní rozvědka, porušují zákon. Na internetu totiž zveřejňují svou organizační strukturu, přestože ta by měla být součásti utajovaných informací. Agenti však jakékoliv výtky ze strany politiků odmítají, ukázané schéma podle nich nemůže poškodit zájmy státu.

Své stanovisko rozvědka podporuje i postojem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Ten informoval, že zveřejnění na internetu nemůže nepřátelům republiky poskytnout důležité informace. Dokumenty proto na internetu zůstanou. „Jedná se pouze o rámcové vymezení struktury a činnosti služby. Tedy jako takové nepodléhá žádnému režimu utajení,“ řekl mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace Bohumil Šrajer.

Politici ale s postojem tajných služeb nesouhlasí. Podle nich by měly dodržovat zákon i přesto, že nejde o informaci schopnou poškodit zájmy státu. „Je to trošku podivné, pokud zákon něco říká, na druhé straně přímo zpravodajské služby zveřejňují část těchto informací,“ řekl poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Seznam utajovaných skutečností platí od počátku roku 2006. Letos jej čeká první novelizace, na žádost NBÚ budou některé údaje odtajněny. „Jsou to změny, které souvisejí se zrušením ministerstva informatiky a jsou zcela formální,“ informoval předseda vlády Mirek Topolánek.

Ministerstvo vnitra už nebude tajit informace o výzbroji a zásobách munice pro policii, utajení nebudou podléhat ani přesuny peněz v rámci České národní banky. Zúžení seznamu by mělo zjednodušit udělování bezpečnostních prověrek a zabránit podobným chybám, jako té internetové.