Svět už má léky, které významně pomáhají s léčbou cukrovky. Kdy budou v Česku, se neví

Události: Léčba cukrovky (zdroj: ČT24)

K léčbě cukrovky je dostupná řada účinných přípravků. V posledních letech se ale na světových trzích objevily medikamenty, které ještě výrazněji snižují hmotnost u pacientů s nadváhou a také riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři proto doufají, že se dostanou i na český trh. Diabetiky často postihuje také onemocnění ledvin. V současných horkých dnech je proto třeba dbát na dostatek tekutin.

Cukrovkou v Česku trpí přes milion lidí, další tři procenta populace ji podle lékařů nemají diagnostikovanou. Počty nemocných se zvyšují. V roce 2018 jejich čísla poprvé překonala milion případů. Statistici předpokládají, že v roce 2030 bude v Česku milion a tři sta tisíc nemocných.

Pacientů s cukrovkou také významně přibylo po koronavirové pandemii. „Hodně pacientů s covidem dostávalo kortikoidy, buď jako prevenci, nebo na léčbu dýchacích potíží. Kortikoidy velmi významně zvyšují riziko výskytu cukrovky, zvyšují hladinu cukru,“ vysvětlil přednosta centra diabetologie IKEMu Martin Haluzík.

Podle diabetologů v posledních letech léčbu mění nové přípravky, které ještě výrazněji snižují hmotnost a zároveň pomáhají předcházet infarktu a onemocnění ledvin, ke kterému mají lidé s cukrovkou sklony. Lékaři doufají, že v budoucnu takové zahraniční preparáty na český trh dostanou.

Tirzepatid je zatím dostupný jen v USA

„Největším hitem ve světovém měřítku je takzvaný tirzepatid, to je lék, který je vlastně ještě o něco účinnější. Je zatím dostupný jen ve Spojených státech. V Evropě prakticky dostupný není, ale jsou to léky, které významně zlepšují cukrovku a dokáží snížit hmotnost o nějakých patnáct až dvacet procent,“ vysvětlil Haluzík.

Léčivý přípravek s látkou tirzepatid je v Evropské unii, a tedy i v České republice, registrován od 18. září 2022. „Nicméně informací, kdy je plánováno uvedení tohoto léčiva na trh, nedisponujeme,“ uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ne všichni si ale takové léky mohou dovolit. Pojišťovna je proplácí jen těm, kteří mají obezitu nejméně druhého stupně a tradiční léčba jim nezabírá.

Onemocnění ledvin

Jak již bylo zmíněno, diabetiky často postihuje chronické onemocnění ledvin. Zhoršenou funkci ledvin má podle lékařů každý druhý z nich.

Lékaři v současných horkých dnech nabádají k úpravě pitného režimu. Běžně doporučují vypít asi půl druhého litru vody za den. Pokud je přes třicet stupňů, tak až o polovinu více. Při nedostatečném množství tekutin totiž hrozí ledvinám vážné onemocnění, a myslet by na to měli právě lidé s chronickým onemocněním tohoto orgánu.

Chronicky nemocné ledviny má v Česku okolo deseti procent nemocné populace. Řada lidí o svém handicapu vůbec neví. Kromě cukrovkářů nemoc často postihuje také pacienty s vysokým krevním tlakem, roli hraje i genetika. Pokud se ledviny nezačnou léčit včas, může dojít k jejich selhání. V lepším případě pak pacienta čeká transplantace, v horším dialýza.

„Problém je, že to onemocnění je do velmi pokročilé fáze bezpříznakové. Skutečně se setkáváme s tím, že pacienti mají hodnoty téměř na úrovni potřeby dialýzy a vlastně žádné potíže neměli a zjistí to víceméně náhodně,“ popisuje přednosta Kliniky nefrologie z 1. lékařské fakulty UK v Praze Vladimír Tesař.

První signály nemocných ledvin může odhalit praktický lékař na běžné preventivní prohlídce vyšetřením krve a moči. Část populace však prevenci zanedbává. Otoky dolních končetin, zvýšená potřeba močení nebo kovová pachuť v ústech značí, že nemoc už je v pokročilejší fázi.