Svědci proti Rittigovi se postupně dostávají do problémů s policií

Praha - Hlavní svědci, kteří svými výpověďmi poukázali na možné praní špinavých peněz spojené s podnikatelem a lobbistou Ivo Rittigem, se dostali do potíží. Sami se totiž po svých výpovědích stali terčem policejního vyšetřování. Na začátku listopadu byl obžalován Vladimír Sitta, který v minulosti předal policii důkazy v kauze údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Nově také policie prověřuje podnikatele Jindřicha Vařeku, který rozkrývá údajné machinace Rittigovy skupiny kolem společnosti Oleo Chemical. A s problémy se potýká i bývalý účetní Rittigových advokátů Jaroslav Kubiska. Ten nejenže sám čelí obvinění, ale několik dní po svém svědectví skončil i v nové práci.

Policie v září provedla u Rittiga razii kvůli údajnému tunelování společnosti Oleo Chemical, opírala se mimo jiné o Vařekovo svědectví. Ten tvrdí, že ho skupina připravila o desítky milionů. Nyní ho ale prověřuje policie s podezřením, že měl připravit o firmu jednoho z největších obchodníků s pneumatikami v Česku – Františka Kajgra.

„Mně začal vyhrožovat i před svědky, že budu poslední bezdomovec na Příbramsku, že budu bydlet ve stanu a že mě ještě dostane do kriminálu,“ tvrdí dnes Kajgr. Podle Vařeky jde ale o člověka, který „neví, o co jde“. Soud předběžným opatřením zakázal Vařekovi nakládat s akciemi firmy Kajgr. Vařeka ale za postupem policie a soudu vidí jako možnou příčinu své svědectví proti skupině Ivo Rittiga. Právníci, kteří v ní figurují, prý způsobili jeho současné problémy.

O svědky v Rittigových kauzách se zajímá policie (zdroj: ČT24)

A potíže se nevyhnuly ani dalšímu svědkovi Jaroslavu Kubiskovi, jenž policistům detailně popsal Rittigovy finanční toky včetně inkasování tučných provizí. Sám patřil k deseti zadrženým lidem v tzv. kauze Oleo Chemical, požádal ale o status spolupracujícího obviněného. Kubiska měl detektivům mj. vylíčit, jak každý měsíc posílal na Rittigova soukromá konta miliony korun. Lobbista peníze inkasoval právě od poradenské společnosti Cokeville, a to na základě smlouvy o spolupráci. Firmě prý ale žádné služby neposkytoval.

Státní zástupce Adam Borgula ke stavu kauz Ivo Rittiga:

„Aktuálně probíhá přípravné řízení ve fázi vyšetřování.“

Vladimíra Sittu zas nedávno státní zástupce obžaloval ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Sitta pracoval dříve jako obchodní ředitel společnosti Neograph. Pražské zastupitelství podalo obžalobu i na Sittova otce, někdejšího generálního ředitele firmy.