Štěch: Pobyt syna premiéra členské země NATO a EU na Krymu je bezpečnostní riziko

Interview ČT24: Pobyt premiérova syna na Krymu je bezpečnostní riziko, říká Štěch (zdroj: ČT24)

Pokud syna premiéra země, která je členem NATO a Evropské unie, někdo odveze právě na Krym, jehož anexi obě organizace odmítly, jde o zjevné bezpečnostní riziko. O posledním dění tak v Interview ČT24 uvažuje novopečený místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pozastavil se také nad tím, že Andrej Babiš mohl poslat svého syna kamkoli na světě, ale ten se svým průvodcem Petrem Protopopovem zamířil právě na Krym.

„Jsme členy Severoatlantické aliance, odmítli jsme anexi Krymu a nakonec se kvůli tomu zavedly i sankce a Babiš mladší, jak to bylo sděleno, pobýval poměrně dlouhou dobu na území, kam se jen tak někdo bez nějakých povolovacích procedur, které by proběhly přes Rusko, nedostane. To jsou rizika, která snad nemusím vysvětlovat,“ prohlásil Milan Štěch.

„Jestli na území, kam se dělají takové silné prověrky a kontroly, přivezu osobu, která je nejbližší příbuzný premiéra země, která je součástí Severoatlantické aliance a EU, tak tam prostě riziko je. Ať si říká kdo chce, co chce,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) odpoledne řekl, že na cestu do Ruska měli jeho syn s Petrem Protopopovem víza. „A zaletěli i na Krym. Potom byli několikrát na Ukrajině. Nevím, proč to někdo řeší,“ prohlásil premiér. Štěch poznamenal, že, jak zná premiéra, neočekává, že by řekl: „ano, je to problém“ nebo „podcenil jsem to“.

Andrej Babiš mladší mohl jet kamkoli na světě

O důvodech pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu odmítl Štěch spekulovat. Podivil se ale nad tím, proč ho člověk pracující v Agrofertu odvezl právě na Ukrajinu a na Krym. „Proč to nebyla nějaká jiná oblast, vždyť by mu mohl zaplatit ta nejlepší sanatoria na světě, kdyby léčba byla potřebná. Takže otázka, že tam byl proto, aby nebyl dostupný, je na místě. Neříkám, jaká je na ni odpověď, to si musejí zjistit orgány k tomu kompetentní,“ uvedl Štěch v Interview ČT24.

Na kauzu posledních dnů reagovala už i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, která označila zprávy o údajném únosu syna českého premiéra Andreje Babiše na Krym za provokaci, zřejmě vyrobenou kvůli vnitropolitickým cílům.

Milan Štěch zdůrazňuje, že o únosu nemluvil žádný politik, ale sám Andrej Babiš mladší v reportáži Seznamu Zpráv. A pokud ruská oficiální místa reagují na zprávy o únosu, reagují především na slova premiérova syna.

Doufám, že se věc vysvětlí, jinak bych hlasoval pro pád vlády

Ke kauze se vyjádřil také šéf české diplomacie. Tomáš Petříček (ČSSD) kritizoval, že Babišův syn byl s vědomím otce na ukrajinském území okupovaném Ruskem. Česko anexi poloostrova odmítá a občanům nedoporučuje na Krym jezdit.

Štěch doufá, že do příštího pátku, než se odehraje hlasování o důvěře vládě, se ještě podaří nějak informace ověřit nebo vysvětlit. Zdůraznil, že nelze při současných informacích říct jednoznačné stanovisko.

„Pokud bych nedostal nové informace a potvrdila se zpráva, že opravdu byl na Ukrajinu nedobrovolně dovezen, a potvrdilo se i to, co dnes přišlo, hlasoval bych, aby vláda padla. Ale snažil bych se přispět k tomu, aby se nekonaly předčasné volby a aby mohla pokračovat vláda bez trestně stíhané osoby,“ prohlásil.