Státní zástupce obžaloval exministra Bártu a policistu Petržílka za únik odposlechů

Události: Únik odposlechů Béma a Janouška míří k soudu (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého ministra dopravy Víta Bártu a někdejšího důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka. Viní je z úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška a tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma. Bárta byl obviněn už na podzim roku 2013. Podle spisu v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl. Oba muži vinu odmítají.

„Podání obžaloby v této věci mohu potvrdit. Bližší informaci k jejímu obsahu ale nemohu poskytnout, protože je vedena v utajeném režimu,“ sdělil bez dalších podrobností mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci informovala, že soud obžalobu eviduje od čtvrtečního odpoledne a že se týká dvou mužů. Doplnila, že kauzu dostal na starost senát soudkyně Zuzany Zápalkové.

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, v nichž se muži oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta DNES (MfD). Odposlechy odhalují Janouškův vliv na činnost hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba (BIS).

Kauza odposlechů z pražské radnice
Zdroj: ČT24

Bárta byl na podzim roku 2013 obviněn z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta BIS Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl. Petržílek, který v době svého zadržení vedl u protikorupční policie odbor analytiky a informatiky, skončil po zatčení ve vazbě. Bártu policisté stíhali na svobodě.

Petržílek, kterého šéf protikorupčních policistů Milan Komárek nejprve postavil mimo službu a poté, co přišel o bezpečnostní prověrku, jej sesadil z pozice vedoucího a přeřadil k jinému odboru, se soudně domáhal výroku, že toto rozhodnutí bylo nesprávné a nezákonné. Loni v lednu pražský městský soud zamítl Petržílkovu správní žalobu na policejní prezidium a konstatoval, že byl odvolán oprávněně. 

Pavel Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010. Kritiku po zveřejnění odposlechů odmítal a popřel, že by na rozhodování hlavního města v jeho éře měli vliv lobbisté. O Janouškovi řekl, že je pouze „kamarád, se kterým hraje tenis“.

Bém, který byl v květnu 2010 zvolen do Poslanecké sněmovny, na zveřejnění přepisů reagoval žádostí o pozastavení členství v ODS. Jako nezařazený poslanec působil deset měsíců, v lednu 2013 se do strany vrátil a poslancem byl až do srpna 2013.

„Zdar Kolibříku!“

Kauzu spustil v březnu 2012 deník Mladá fronta DNES, který napsal: „Toto jsou autentické pozdravy bývalého primátora Prahy Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška: Ahoj, Mazánku, Zdar, Kolibříku, a když pospíchali, řekli si jen: Kotě. Pak následovaly debaty o byznysu, politice nebo zákulisních hrách ve vysoké politice a na magistrátu.“

Z informací zveřejněných MfD z telefonických odposlechů například vyplývá, že Bém zval lobbistu Janouška do Obecního domu na neformální poradu o podobě územního plánu: „Pavel mi psal, že tématem jednání bude územní plán. Tak tam jdu,“ říká v odposleších Janoušek.

Bémův podřízený, úředník Peter Ďurica, zase žádal Janouška o požehnání, zda může souhlasit s prodejem pozemků Dopravního podniku v pražských Dejvicích a na Palmovce. „Víš o tom?“ ptá se podle MfD úředník Janouška. 

Bém podle odposlechů také Janouška žádal o rychlou schůzku k tomu, jaká jména lidí má nahlásit do vedení akciových společností řízených magistrátem. Bývalý primátor rovněž vyzýval Janouška, aby dohlédl na výběrové řízení na ředitele pražské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Mladá fronta navíc ve svém komentáři připomínala, že unikly jen odposlechy z normálního telefonu. Delikátnější hovory vedl Bém s Janouškem na šifrovacím, takzvaném „malém“ telefonu, které už se ale zachytit nepodařilo.