Stát by v létě mohl hradit dva testy měsíčně, navrhuje hlavní hygienička Svrčinová

Události: Jednání o způsobu testování (zdroj: ČT24)

PCR testování by mohlo být během letních měsíců dostupnější. Stát by lidem hradil dva tyto testy měsíčně. Navrhuje to hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Stejnou frekvenci by zdarma měly i antigenní testy. Ty dnes hradí pojišťovny každé tři dny. Od začátku července se má také snížit cena PCR testů pro samoplátce. Zhruba na 640 korun.

Plán hlavní hygieničky zároveň počítá s útlumem antigenního testování – dnes ho pojišťovna hradí každé tři dny. „Budeme snižovat frekvenci toho, co bude uhrazeno. Navrhujeme dvakrát měsíčně buď antigen, nebo PCR test,“ řekla pro Českou televizi Svrčinová. Reálně tak bude testování méně dostupné.

Snížit by se měla také cena PCR testů. „Cena testů i ze zdravotní indikace se bude snižovat, PCR testy se budou pohybovat v ceně kolem 640 korun,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). V současnosti se cena PCR testů pro samoplátce pohybuje obvykle okolo 1500 korun.

Podle některých odborníků je ale cena 640 korun pořád příliš vysoká, laboratoře navíc mají pro PCR testování kapacity, které mohou navyšovat. „Děláme i testy ze slin, kde je to všechno hodně automatizované a není potřeba tolik lidské práce v tomto smyslu, tak dokážeme těch testů udělat více než dříve,“ prohlásil mluvčí GHC Genetics Michal Mikšík.

Podle epidemiologa Romana Prymuly nahrazení rychlejší frekvence antigenních testů pomalejší frekvencí PCR testů nákladově dražší nebude. Podle poslankyně Olgy Richterové (Piráti) by se frekvence mohla zvýšit. „Zdá se, že je tam navržena zbytečně nízká frekvence u antigenních testů. A i u těch testů PCR je otazník, proč je neumožnit aspoň jednou za deset dní,“ uvedla.  

Se zlevňováním PCR testů přišel už před rokem tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Když nastavil maximální cenu, kterou platí laboratoři samoplátci i zdravotní pojišťovny na 1674 korun, některé nemocnice je kvůli nízké rentabilitě nechtěly dál dělat. Cena antigenního testu pro samoplátce je asi 300 až 400 korun. Maximální úhrada od pojišťovny je 351 korun.

V současné době je negativní test jednou z variant, jak může občan prokázat bezinfekčnost na covid-19. Dalšími možnostmi jsou potvrzení o uplynutí 14 dní od dokončeného očkování nebo 90 dní od nákazy. Podle vyjádření ministra z minulého týdne se zvažuje, že se tato doba zdvojnásobí. Pro některé služby či akce stačí potvrzení o tom, že člověk test podstoupil ve škole či v zaměstnání.

Kde všude jsou potřeba testy?

Děti ve školách musí jednou za dva týdny podstoupit PCR test. Možné je také antigenní testování, u něhož je nutná týdenní frekvence. Jednou týdně se musí testovat zaměstnanci firem a státní správy, a to buď antigenní nebo PCR metodou. Vláda zatím s touto povinností počítá do konce června.

PCR test, který není starší než sedm dnů, nebo antigenní test ne starší než dvaasedmdesát hodin, je třeba předložit v posilovnách, tělocvičnách nebo na koncertech. Tato povinnost se ale netýká dětí mladších šesti let.

Stejná pravidla platí třeba pro návštěvu kadeřnictví. Tady je ale možné také předložit potvrzení od zaměstnavatele o prodělání testu nebo čestné prohlášení, že dítě bylo testováno ve škole. V obou případech ale nesmí být test starší než dvaasedmdesát hodin.

Různá pravidla pak platí pro návrat z dovolené. Z několika zemí je bez problémů – je to například z Austrálie. Návrat ze všech ostatních vyžaduje minimálně jeden PCR test. S okolními zeměmi už Česko nastavuje mírnější vzájemná pravidla, o společném postupu vyjednává také Evropská unie.