Školský resort žádá 1,1 miliardy za údajnou manipulaci dotací pro sport. Obžalobě čelí Pelta i Jansta

Události: MŠMT požaduje náhradu škody za údajnou manipulaci dotací pro sport (zdroj: ČT24)

Náhradu škody 1,116 miliardy korun požaduje v kauze údajné manipulace sportovních dotací ministerstvo školství. V započatém hlavním líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Český olympijský výbor ani Česká obec sokolská, které v trestním řízení také figurují jako poškozené, se žádné náhrady nedomáhají.

Soud začal vyslýchat obžalované, někdejší ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza už stačil vinu odmítnout. V případu čelí obžalobě pět lidí a dva spolky. Kromě Břízy jde o někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, dále Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) a jejího bývalého předsedu Miroslava Peltu, Českou unii sportu (ČUS) a jejího šéfa Miroslava Janstu a také o generálního sekretáře ČUS Jana Boháče.

Kratochvílová v úterý k pražskému městskému soudu stejně jako v pondělí nedorazila, tentokrát ale soudu vzkázala, že souhlasí s jednáním bez její přítomnosti. Soudkyně tak mohla dát pokyn k přečtení obžaloby, které státnímu zástupci Ondřeji Trčkovi zabralo přes hodinu.

Jako prvního pak začal soud vyslýchat Břízu. „Cítím se nevinen. Obžaloba nepochopila dotační programy vypisované ministerstvem školství a pokusím se to tady dokázat,“ prohlásil obžalovaný. Státní zástupce podle Břízy nevzal v potaz důkazy svědčící o jeho nevině. „V obžalobě je spousta chyb a vad. Řadu let jsem pracoval jako státní úředník a mám na to oko,“ řekl.

„Dostal jsem dvakrát cenu fair play – poprvé jako hráč, podruhé jako funkcionář,“ podotkl bývalý vrcholový basketbalista s tím, že se snažil hrát fair play i v tomto procesu a například neposkytovat předem rozhovory médiím. Obžaloba ale podle něj fair play nehraje a nepostupuje nestranně.

Pelta údajně dostával zákulisní informace od milenky a ovlivnil dotace za půl miliardy

Obžaloba má tři části, ve všech figuruje Kratochvílová. Bývalá náměstkyně měla podle státního zástupce milenecký poměr s Peltou a prozrazovala mu zákulisní informace z rozdělování sportovních dotací, které bylo v její gesci. Peltově fotbalové asociaci pak v únoru 2017 údajně na úkor dalších žadatelů o dotace zajistila za pomoci Břízy navýšení státní podpory o 19,8 milionu korun.

S Peltou se údajně také domluvila na tom, kterým dalším 21 konkrétním žadatelům ministerstvo poskytne dotace v programu Podpora materiálně technické základny sportu. Nezákonně tím podle obžaloby ovlivnili rozdělení nejméně 454 milionů ze státního rozpočtu.

Kratochvílová s Břízou a Boháčem pak při rozdílení dotací údajně zjednali na základě požadavku Jansty výhodnější podmínky i pro ČUS, která podle státního zástupce dostala navíc 11,5 milionu korun na úkor Českého olympijského výboru a České obce sokolské.

Líčení nabírá zpoždění

„Komunikoval jsem s desítkami subjektů ve sportovním prostředí, důvodem byly rozpočty. Opravdu to není tak, že jsem někoho preferoval,“ řekl k tomu Bříza. K vytýkanému porušení mlčenlivosti uvedl, že bylo v zájmu zaměstnavatele, že spolkům sděloval některé skutečnosti. Dělal to podle vlastních slov proto, aby mohly pracovat s rozpočtem na příští rok.

„Když jsem se dozvěděl, že je obviněn Jansta s Boháčem, říkal jsem si, že to snad není možný. A za dvě hodiny jsem byl obviněný taky,“ popsal. Dodal, že je kriminalizovaný za administrativní chybu. Ve výpovědi velmi podrobně popisoval systém rozdělování dotací.

Opakovaně také pochválil práci bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), která kvůli aféře rezignovala. „Já jsem ráda, že po třech letech začíná veřejné soudní líčení o sportovních dotacích, a věřím, že soud nalezne právo a spravedlnost,“ uvedla Valachová.

Hlavní líčení začalo hned od počátku nabírat zpoždění oproti původnímu plánu, který v druhé půlce týdne počítal s výslechy prvních svědků. Skluz zapříčinila nejen obsáhlá Břízova výpověď, která bude pokračovat ve středu, ale také nepřítomnost Kratochvílové. V pondělí soud kvůli absenci obžalované nemohl jednat. Žena, které obžaloba vyčítá mimo jiné klientelismus a přijetí úplatku od Pelty, v úterý opět nedorazila. Tentokrát ale soudu vzkázala, že souhlasí s jednáním ve své nepřítomnosti.