Situace v celé zemi může brzy být stejně vážná jako v uzavřených okresech, řekl Blatný

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 17. února (zdroj: ČT24)

Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které vláda uzavřela kvůli rychlejšímu šíření nákazy novým typem koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v západní polovině Česka více šíří nakažlivější britská varianta viru. Na středeční tiskové konferenci řekl, že není možné vyloučit při zhoršení ani uzavření dalších regionů.

„Je vysoká zátěž nemocnic, neustále trvá nedostatek zdravotnického personálu, nemůžeme dodržovat obvyklé standardy péče a poskytovat péči všem, kteří by ji potřebovali. V některých regionech je kapacita nemocnic prakticky vyčerpána a toto všechno je řešeno mezikrajovými transporty,“ shrnul situaci Blatný.

„Pokud společně nezabráníme dalšímu přenosu (…), tak během dvou nebo tří týdnů bude situace pravděpodobně stejná v celé zemi,“ uvedl ve středu ministr. Podle ministra Blatného se uvažovalo o uzavření Tachovska, vyřešilo se to ale jinak.

14denní vývoj nových případů
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

„Ministerstvo zdravotnictví nyní zvažuje uzavření nejvíce zasažených okresů v našem kraji. Nejzazším rozhodnutím by mohlo být uzavření celého kraje. Mrzí mě, že se sama dozvídám tyto informace z tiskové konference ministra zdravotnictví,“ hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS). Podle ní se ale bohužel naplnil scénář, na který upozorňovala od minulého čtvrtka při debatách o nouzovém stavu. 

Hejtmanka dodala, že situaci na Tachovsku řešila s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou v úterý večer. Problematické jsou podle ní kamiony, které hranici přejíždějí bez toho, aby řidiči měli požadovaný test.

Blatný na tiskové konferenci zopakoval, že plošná opatření nefungují, když nejsou individuálně dodržována. „Řešením je uvědomělý přístup každého z nás místo dalších restrikcí,“ řekl ministr.

Přeplněné nemocnice si možná vyžádají přeshraniční pomoc

Kapacity nemocniční péče jsou podle něj na hraně a fungují jen díky transportům pacientů. Upozornil ale, že nemocné lze převážet jen díky tomu, že jsou v Česku stále regiony bez přetížených nemocnic. „Systém jako celek se nicméně blíží k limitům,“ uvedl Blatný.

Zapojit se do péče o covidové pacienty se tak budou muset i specializované nemocnice. Uvažuje se i o znovuzavedení pracovní povinnosti pro mediky a případně i zdravotníky z ambulantního sektoru.

Sdružení ambulantních specialistů uvedlo, že většina lékařů z ambulancí nemá s prací na JIP zkušenost. Mezi ambulantními specialisty jsou asi dvě pětiny ve věku nad 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19. Lékaři z ambulancí navrhují, že převezmou péči o ambulantní pacienty, kteří docházejí do nemocnic. Stát by měl podle specialistů využít co nejvíce pomoc armády a armádních lékařů.

Přehled kapacity lůžek na JIP a ARO v Česku
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

„Při poklesu rezervní kapacity JIP a ARO lůžek v České republice souhrnně pod 10 procent budeme uvažovat i o aktivaci systému zahraniční pomoci,“ řekl ministr zdravotnictví. Tato možnost by podle něj měla však spíš symbolický význam. „Jsou potřeba tisíce lůžek jednotek intenzivní péče, nikoliv desítky nebo stovky, které by mohlo poskytnout zahraničí,“ uvedl Blatný.

Zdravotnictví se připravuje na přehlcení

Ačkoliv to podle vědeckého redaktora České televize Daniela Stacha na brífinku ministra nezaznělo explicitně, české zdravotnictví se reálně připravuje na zahlcení systému. Má na to při zhoršování situace asi jeden nebo dva týdny.

„Reakční doba pro zvládnutí situace je velmi malá. To je obrovský rozdíl oproti podzimu,“ řekl Stach. Nutné podle něj bude sledovat nejen regiony s největším nárůstem případů, ale také oblasti, kde zatím dochází jen ke zpomalení zlepšování situace jako je třeba Moravskoslezský kraj.

Daniel Stach o zhoršující se epidemiologické situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Podle Blatného se v nejpostiženějších regionech vyskytuje nakažlivější britská varianta ve zhruba 80 procentech pozitivních vzorků. Celostátně ji odborníci evidují asi ve 40 procentech. Vyplývá to podle něj z dat z konce minulého týdne.

Nejvíce informací má ministerstvo z PCR testů, které jsou schopny při analýze s asi 80procentní pravděpodobností odlišit jednotlivé mutace koronaviru. Tuto metodu používá velká část českých laboratoří, denně tedy jde o tisíce až desetitisíce výsledků. Potvrdit variantu umí také takzvaná sekvenace, což je podrobná genetická analýza viru. Provádí ji Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu a několik akademických laboratoří, které mohou týdně analyzovat asi dvě stě vzorků.

Rozvolňováním by otevření obchodů nebylo, zaznělo od Blatného

Případné otevření obchodů, o kterém jedná vláda s opozicí, není podle Blatného možné označovat jako rozvolňování, protože epidemická situace tomu neodpovídá. Pokud se otevřou, tak za podmínek, které budou bránit šíření viru.

„Můžeme nastavit jakkoliv silná opatření chceme, ale ve chvíli, kdy nejsou dodržována, je úkolem nás všech najít způsob, jak se k tomu dodržování vrátit,“ řekl ministr. Pokud se to podaří nastavením pravidel místo uzavírání, tak tomu zatleskám, uvedl.

„Slyšeli jsme, že opatření nejsou dodržována. Ale budeme postupovat tím, že zmírníme opatření a vsadíme na to, že lidé budou opatření dodržovat,“ okomentoval Stach a postup označil za „zajímavý“.