Silný vítr lámal stromy, shodil i ty ozdobené. Hasiči mu přičítají i výbuch v Suchově

UDÁLOSTI: Vítr shazoval stromy, desetitisíce lidí byly bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Varování před silným větrem, který pro víkend vydali meteorologové, se v noci a ráno naplnilo. Hasiči museli vyjíždět k popadaným větvím a stromům – v předvánočním období neodolaly poryvům ani některé ozdobené vánoční stromy. Na některých místech poškodily spadlé větve a kmeny elektrické vedení, ráno bylo bez proudu asi 30 tisíc domácností. Divoké počasí podle hasičů zřejmě přispělo i k výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku, při kterém utrpěl zranění jeden člověk.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silný vítr, která platí až do půlnoci z neděle na pondělí a týká se celé Moravy a Slezska a také zhruba východní poloviny Čech. V neděli začne foukat i v dalších částech Čech, výstraha se vůbec netýká pouze Karlovarského kraje a většiny Plzeňského a Ústeckého kraje. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 125 kilometrů za hodinu. Nejsilnější vítr očekávají meteorologové v Jizerských horách případně na Ještědu, kde platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Zatím nejsilnější poryv ale zaznamenali na Sněžce, dosáhl rychlosti 166 kilometrů za hodinu. I v Libereckém kraji ale museli hasiči opakovaně vyjíždět, jen na Frýdlantsku měli 50 zásahů. Jezdili hlavně k popadaným stromům. Nejprudší poryvy zaznamenali v Hejnicích, podle Kláry Bubnové z ústecké pobočky ČHMÚ rychlost větru dosáhla téměř 98 kilometrů za hodinu. „Ve Frýdlantě to bylo 25 metrů za sekundu (90 kilometrů za hodinu),“ dodala.

Hejnický starosta Jaroslav Demčák (SLK) však ujistil, že vítr zatím žádné větší škody v třítisícovém městě nenapáchal. Současně očekává, že některé domy budou mít poškozené střechy. „Doufám, že to tím skončí,“ dodal hejnický starosta. Před polednem se situace zklidnila, hasiči nikde nezasahovali, přepokládají však, že v noci bude jejich asistence opět potřeba.

Desítky tisíc domácností byly ráno bez proudu

Ráno nesvítila světla a nefungovaly elektrické spotřebiče zhruba ve 30 tisících domácností. ČEZ evidoval v severní části území, kde zajišťuje distribuci elektřiny, 27 tisíc odběratelů bez proudů, dvě třetiny z nich v Pardubickém kraji. 

„Dochází k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů, poškození podpěrných sloupů vedení,“ popsala ráno mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Většinu závad se podařilo energetikům již dopoledne odstranit, několik jich ale přetrvalo až do odpoledne. Po čtvrté hodině Holingerová uvedla, že je bez proudu ještě asi 1500 odběrných míst v Pardubickém a Olomouckém kraji.

Na Vysočině, kde distribuci zajišťuje E.ON, bez elektřiny zůstalo asi 1200 domácností, později přibyly další poruchy, které připravily o proud dalších 400 odběratelů v Jihomoravském kraji. Do odpoledne se podařilo všechny poruchy opravit.

„Od rána pracovali naši technici v terénu na tom, abychom dokázali obnovit dodávky elektrické energie, které byly kvůli silnému nočnímu větru a následným poruchám na vedení přerušené. Aktuálně jsme opravili všechny poruchy v naší síti a všechny dodávky elektrické energie jsou obnovené,“ uvedl mluvčí distribuční společnosti Roman Šperňák.

Do stromů nabourala auta, nehody skončily bez zranění

V noci napočítali vysočinští hasiči osm desítek zásahů kvůli následkům silného větru, pomáhali i u dopravní nehody. Osobní auto narazilo do padlého stromu u Krasonic na Jihlavsku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Nehoda se obešla bez zranění. Nejvíce práce měli hasiči právě na Jihlavsku a také na Havlíčkobrodsku.

Dopravní nehoda se stala také v Pardubickém kraji, když narazilo auto do padlého stromu v Lukavici. Hasiči měli v noci 120 výjezdů, desítky dalších v sobotu přes den. Kromě popadaných stromů odstraňovali i trampolínu, kterou odnesl vítr z místa, kde stála, na nedaleký plot, nebo zničený billboard. V Řestokách a v Horním Jelení poškodil vítr střechy domů.

Následky silného větru
Zdroj: HZS Pardubického kraje

Vítr narušil i přípravy na Vánoce. Ve Svinčanech potom větru neodolal ozdobený vánoční strom před kostelem. Totéž se stalo i v obci Nákle.

Výbuch v domě asi způsobil pád stromu, domnívají se hasiči

Nejvážnější následky zřejmě způsobil vítr na Hodonínsku. Hasiči považují následky silného větru za nejpravděpodobnější příčinu večerního výbuchu v rodinném domě v Suchově, při kterém utrpěl vážné zranění starší muž.

„Pád stromu přerušil elektrické vedení, což způsobilo zastavení oběhového čerpadla u tepelného výměníku v krbové vložce. Voda ve výměníku se přehřála a došlo k fyzikálnímu výbuchu,“ popsal mluvčí hasičů David Jirouš, co považují vyšetřovatelé za pravděpodobnou příčinu neštěstí. Hasiči dům na doporučení statika zajistili pomocí výdřevy. 

Padlý strom na silnici
Zdroj: HZS Pardubického kraje

Rodinný dům poškodil padlý strom i v Olomouckém kraji, kde hasiči v noci vyjížděli kvůli větru 27krát, hlavně na Jesenicku. Vše se ale obešlo bez zranění, ujistila mluvčí krajského hasičského sboru Lucie Balážová. Kromě domu padaly stromy i na elektrické vedení, železniční tratě a silnice.

Méně práce měli hasiči ve Středočeském kraji, ale i zde vyjížděli. „Zasáhlo to Benešovsko a Kutnohorsko. Od vydané výstrahy jsme tam řešili čtyři desítky událostí. Nejčastěji šlo o popadané stromy na pozemní komunikace,“ uvedla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová. Dopoledne dvě hodiny nejezdily vlaky kvůli padlému stromu mezi Sázavou a Samechovem.