Shutdown je špatné vládnutí, kritizuje Trumpovu taktiku Zaorálek

Zaorálek hostem Interview ČT24: Shutdown je nesmyslné vyostření situace (zdroj: ČT24)

Stavbou Trumpovy zdi by Spojené státy problémy s ilegální migrací nevyřešily, uvedl v pátek v pořadu Interview ČT24 předseda sněmovního zahraničního výboru a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Shutdown je přitom podle něj naprosto nesmyslné vyostření situace, kterým americký prezident rozděluje společnost.

Ve Spojených státech se v současné chvíli odehrává boj o rozpočet. Ten je už třetím týdnem v provizoriu a bez výplaty zůstává na osm set tisíc státních úředníků. Omezení finančních prostředků postihlo také federální úřady. Americký prezident Donald Trump se tak snaží prosadit uvolnění peněz na stavbu zdi na hranici s Mexikem. 

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se jedná o naprosto nesmyslné vyostření situace. V té souvislosti Zaorálek poznamenal, že suma 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun), kterou Trump na zeď požaduje,  je z hlediska rozpočtu Spojených států maličkost.

Zaorálek v pořadu Interview ČT24 také zpochybnil účinek, který by stavba měla. „Problém ilegální imigrace dneska není problém pochodování tam, kde má ta zeď být. Oni (migranti) se dostávají do Ameriky přes víza a pak tam zůstávají – a to je daleko větší masa,“ vysvětlil.

Pokud chce Trump bojovat s ilegální migrací, měl by tak podle Zaorálka činit úplně jinými prostředky, než je stavba zdi. „Ten boj je nesmyslný,“ míní exministr zahraničí.

Zaorálek: Demokraté loni nabídli docela rozumné řešení

Lubomír Zaorálek zkritizoval také Demokraty, kteří  tvrdí, že stavba Trumpovy zdi by byla nemorální. „V minulosti se dá prokázat, že souhlasili se stavbou různých typů zdí,“ konstatoval.

„Pravda ale je, že Demokraté v Senátu v minulém roce nabídli řešení, které by bylo docela rozumné,“  odkázal Zaorálek na návrh Demokratů, že by souhlasili se stavbou zdi v případě, pokud by Trumpova administrativa přiznala americké občanství dětem, které se v USA narodily ilegálním přistěhovalcům.  

Shutdown je tak podle Zaorálka „špatné vládnutí,“ které poškozuje všechny strany a rozděluje společnost. „Pokud se nemýlím, tak už v této chvíli ta délka shutdownu překračuje všechny dosavadní shutdowny, kterých už bylo poměrně hodně. Teď to vypadá, že bude delší a horší než kdykoliv jindy,“ dodal. 

Příklady omezení amerického rozpočtu
Zdroj: ČT24

„Statisíce lidí, kteří jsou v administrativě, nedostávají plat, a dokonce se nevyplácí celá řada příspěvků. Lidi nemají možnost splácet hypotéky. To ohrožuje i stabilitu a solventnost bankovního systému,“ uvedl Zaorálek s tím, že výplatu nedostávají například i někteří diplomaté. 

„Celá administrativa státu je ochromena. Lidi jsou naštvaní, je to totálně demoralizované. Líbil se mi jeden člověk, který řekl: ‚Ten chlap – myslel tedy prezidenta Spojených států – co se narodil se stříbrnou lžičkou v puse, vůbec netuší, co to znamená pro můj život, když nemám plat,“ dodal předseda sněmovního zahraničního výboru Zaorálek.  

Lubomír Zaorálek hovořil v pořadu Interview také o kauze Huawei, Číně, pozici současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a o brexitu. Celý rozhovor je k dispozici ve videu.