Senior chtěl vyvolat strach z muslimů, nastražil stromy na trati. Teď čelí obžalobě z terorismu

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo z teroristického útoku a z vyhrožování teroristickým trestným činem muže, který podle kriminalistů pokácel dva stromy na železniční tratě. Obvinění se týká také šíření výhrůžných letáků, v nichž pachatel předstíral, že vyznavač džihádu plánuje útoky na české občany. Podle serveru Lidovky.cz jde o sedmdesátiletého seniora, v případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení.

V obou případech do pokáceného stromu narazil vlak, obě nehody se ale obešly bez zranění. První se stala mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhá mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem.

Národní centrála proti organizovanému zločinu začala údajného pachatele trestně stíhat letos v únoru. „Obviněný je rodilým českým občanem, jehož motivací byla snaha vyvolat mezi obyvatelstvem obavy z muslimské migrační vlny a z páchání teroristických útoků,“ uvedl tehdy dozorující státní zástupce.

Muž je od počátku stíhání ve vazbě, kam ho poslal Okresní soud v Mladé Boleslavi. Podle aktuálního sdělení státního zástupce trvá vazba i nadále.