Senátní duel v Třebíči: Dostavba jaderné elektrárny Dukovany i ulehčení situace dlužníkům

Senátní duel: obvod Třebíč (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 53 v Třebíči se utká Hana Žáková (za STAN) s Miroslavem Michálkem (za ANO). V prvním kole zvítězila Žáková s 28,49 procenta hlasů, Michálek získal 14,77 procenta hlasů.

Které dvě věci z vašeho programu jsou pro vás hlavními prioritami, za které budete v Senátu bojovat?

Hana Žáková: Budu bojovat za dostavbu pátého a šestého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Druhou velmi výraznou prioritou je podpora spolků a neziskových organizací.

Miroslav Michálek: První priorita je stejná u všech kandidátů do Senátu vyjma jediného, a to dostavba pátého, případně šestého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem je skutečnost, že elektrárna je největším zaměstnavatelem v našem regionu, a pokud by se nepodařilo prosadit výstavbu dalších bloků a elektrárna by dále nepokračovala, mělo by to pro náš region fatální důsledky.

Kolik už jste vynaložili peněz na kampaň a kolik ještě plánujete utratit? Z čeho ji platíte a kdo je váš největší sponzor?

Miroslav Michálek: Moje celkové náklady na kampaň jsou vyčísleny asi na jeden milion korun. Skládá se to ze tří částí. Jednu uhradila centrála hnutí ANO, asi tři sta tisíc, další část jsem dal z vlastních prostředků a poslední část jsou dary od fyzických a právnických osob. Dary se pohybovaly v částkách od pěti tisíc až do tří set tisíc korun. Vše je uvedené na transparentním účtu.

Hana Žáková: Moje částka se v současné době pohybuje někde kolem 450 tisíc, ale není ještě konečná, protože musíme počítat ještě s druhým kolem. Předpokládám, že celkově se budeme pohybovat někde kolem půl milionu. Mým největším podporovatelem jsou Starostové a nezávislí, od kterých jsem získala 250 tisíc, padesát tisíc jsem dala ze svých vlastních zdrojů, ostatní částky jsou od dobrovolníků. Je to též na transparentním účtu.

Už jste uvažovali o tom, který výbor v Senátu by vám byl nejbližší?

Hana Žáková: Jsem regionální politička a byla jsem nějaký čas i v krajském zastupitelstvu, proto by mi byl nejbližší výbor pro regionální rozvoj, ale též mě láká organizační výbor.

Miroslav Michálek: Protože jsem právník, tak bych pochopitelně rád směřoval do ústavně-právního výboru. Chápu ale, že přednost výběru výboru mají seniorní senátoři. Pokud bych se do ústavně-právního výboru nedostal, rád bych také směřoval do výboru regionálního rozvoje.

Když se podíváte na to, čím se zabývají nebo budou zabývat poslanci, na normy, které případně dostanete na stůl, když budete senátory. Je zde norma, kterou zcela odmítáte, nebo víte, že byste přidali pozměňující návrhy?

Hana Žáková: V současné době sleduji volební zákon, který by se měl měnit. ČSSD navrhuje, že by mohly být jednokolové senátní volby. Myslím, že by měl zůstat současný dvoukolový systém, protože nikde v Evropě, kde působí dvě komory parlamentu, tento systém není odzkoušený. 

Z ostatních nyní projednávaných zákonů bych asi nic neměnila. Uvítala jsem přijetí zákona, který umožní cyklistům na cyklostezkách mít nějaké procento alkoholu. Vnímám to pozitivně z pohledu cyklisty, který jezdí třeba po vinařských stezkách. Myslím, že řada z nich musela trpět.

Miroslav Michálek: V loňském roce byl schválen insolvenční zákon a nyní je v parlamentu jeho další novela, která by pravděpodobně na přelomu října a listopadu přišla do Senátu. Tomu bych se chtěl věnovat, protože by to znamenalo ulehčení těm, kteří jsou zadlužení. Jako notář vím, jaký je to veliký problém, protože máme předlužená dědictví, přistupujeme k likvidacím. Týká se to nejen zůstavitelů, kteří jsou předluženi a je jich opravdu čím dál víc, ale i dědiců. Pokud jsou v insolvenčním řízení, tak nemohou dědictví odmítnout a dokonce nemohou uzavřít ani dědickou dohodu, která by byla menší než jejich zákonný díl. To je zákon, který bych si jako senátor velmi pečlivě prostudoval a zvážil bych, zda ho nějakým způsobem připomínkovat.

Jako senátoři byste se podíleli na případných změnách ústavy. Chcete ji vy osobně měnit, co konkrétně?

Miroslav Michálek: Žádnou změnu ústavy bych v současné době nenavrhoval. Ústava, jak je od 1. ledna 1990 v účinnosti, tak je dobře zpracovaná. Pokud by byly nějaké věci třeba vysvětlit nebo změnit, tak myslím, že od toho tu máme Ústavní soud a ústavní právníky, kteří by se tomu mohli věnovat.

Hana Žáková: Pro změnu bych rozhodně nebyla. Už před tím varoval náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk, aby ústava zůstala zachována, protože je to jeden z našich největších demokratických pilířů.

Co případně v souvislosti s volebním zákonem?

Hana Žáková: Volební zákon, co se týká Senátu, bych nechala zachovaný dvojkolový. Rozhodně bych ho neměnila.

Miroslav Michálek: Nevím, jestli je na pořadu změna volebního zákona, ale na rozdíl od paní Žákové si myslím, že by bylo dobré přijmout australský volební systém do Senátu. To znamená, že by byl jednokolový. Důvody pro to jsou v podstatě dva. Jeden je finanční, protože by se už nevolilo druhé kolo a bylo by všechno vyřízeno. Druhý důvod je, že ve druhém kole ani lidé nedostávají lístky domů, neví často, jak volit, kam jít volit a podobně.

Jak byste ovlivnili vyšší účast ve druhém kole?

Hana Žáková: Svým vlastním příkladem, vysvětlováním, jak je Senát důležitá pojistka demokracie.

Miroslav Michálek: Já stejným způsobem. Přestože je jen pár dní do druhého kola, tak jsem mezi voliči, mluvím s nimi, snažím se je přesvědčit, aby do druhého kola šli. Snažím se je přesvědčit i třeba na sociálních sítích, protože je u nás 53 procent voličů, kteří v prvním kole volili jiné kandidáty než mě nebo paní Žákovou. Měl jsem mírnou obavu, aby k volbám nešli z důvodu, že jejich kandidát nebyl zvolen. Právě cílím na tyto voliče.

Je více věcí, o kterých se v souvislosti se změnou ústavy mluví. Hledá se například nějaká podoba obecného referenda. Byli byste pro jeho schválení?

Hana Žáková: Obecné referendum ano, ale velice opatrně s tím, v čem bychom ho použili. Rozhodně bych byla proti, aby se použilo v otázkách národní bezpečnosti. Byla by potřeba veliká a široká diskuse o tom, na jaké úrovni by se referendum mohlo použít. Rozhodně bych byla proti, aby bylo referendum například o vystoupení z NATO.

Miroslav Michálek: Pro obecné referendum určitě nejsem. Máme zastupitelskou demokracii, která docela dobře funguje. Konec konců náš stát ani nemá tradici v takových plebiscitech. Švýcarsko dejme tomu ano, ale my ne. Byl bych pro to, aby byla umožněna regionální referenda, kde by se hlasovalo o otázkách, které se týkají opravdu jen daného regionu nebo obce. Zda například odtrhnout část obce. Nedávno u nás taková referenda proběhla i ohledně hlubinného úložiště jaderného odpadu. Týkalo se to jen těch obcí, na jejichž katastrech by mělo být vybudované.

Zvedli byste ruku třeba pro zavedení přímé volby starostů?

Miroslav Michálek: Nepřemýšlel jsem o tom, musel bych o tom více přemýšlet a prostudovat si to. V zásadě si myslím, že není důvod, aby se takto nemohlo volit.

Hana Žáková: Jsem pro přímou volbu starostů. Zvláště na malých obcích, kde nefunguje rada. Tam bych určitě dala možnost voličům, aby si mohli přímo vybrat svého starostu.

Hanu Žákovou podpořil ve druhém kole neúspěšný kandidát Pirátů Michal Šalomoun.