Šéf svazu bojovníků za svobodu Vodička v Lidicích mluvit nebude

Události: Vodička v Lidicích mluvit nebude (zdroj: ČT24)

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nebude moct promluvit na pietě k 77. výročí vyhlazení Lidic. Neumožní mu to přípravný výbor akce, informovala předsedkyně oblastní organizace Jana Bobošíková. Vodička a vedení svazu už delší dobu čelí kritice za některé kroky, v úterý se je část členů pokusila odvolat. Ve středu pak Senát vyzval své členy, aby omezili účast na akcích svazu.

Bobošíková v tiskové zprávě uvedla, že přípravný výbor pro organizaci pietní vzpomínky k výročí vyhlazení Lidic na úterním jednání rozhodl, že Vodička 15. června na pietě slovo nedostane. Podle Bobošíkové se tak stalo na návrh člena ústředního výboru ČSBS a přeživšího lidického dítěte Pavla Horešovského, více záležitost komentovat nechtěla.

Místo Vodičky vystoupí na pietě starostka Lidic a členka místní organizace Veronika Kellerová. „Já si toho považuji, že budu mluvit na hrobě svého pradědečka a strýčka. Dál se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekla Kellerová. Místopředseda svazu Emil Kulfánek ji označil za výbornou členku a váženou osobu, která Vodičku zastoupí.

Pokus o odvolání vedení nevyšel

Už v úterý někteří členové svazu na jednání ústředního výboru vyzvali vedení, aby dalo funkce k dispozici. Kritizují hlavně neprůhledné hospodaření a udělení medaile komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který se jako policista podílel v roce 1989 na násilném potlačování demonstrací.

Většina delegátů ale současné vedení v čele s Vodičkou podpořila. „Našlo se málo hlasů (pro odvolání), bylo to v jednotkách. Bylo to veřejné hlasování, neprošel návrh na tajné hlasování,“ řekl Dalibor Horák (ODS) z okresní organizace ČSBS v Olomouci.

Kvůli nemožnosti kontrolovat, jak svaz nakládá s šestimilionovou státní dotací, rezignoval místopředseda Václav Vaněk. Oficiální stanovisko k jednání ústředního výboru svaz nevydal. Vodička tvrdí, že ho k rezignaci nikdo nevyzval. „Žádná výzva nebyla a neříkám nic. Je to pouze věcí svazu,“ napsal ČT v SMS zprávě. Místopředseda Kulfánek řekl, že v každé organizaci bývá kritika, a spory označil za vnitřní záležitost vedení. 

Kromě ocenění Ondráčka vzbudil pozornost i Vodičkův projev na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní. Svaz musel také řešit problémy, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský a ze svazu vystoupil. Kritizoval způsob řízení organizace a vyloučení členů, kteří vedení kritizovali. Sdružení ale tvrdilo, že důvodem odchodu byl jeho vysoký věk.

Situací se ve středu zabýval i Senát, který vyzval své členy, aby omezili účast na akcích svazu. Přijal usnesení, že svaz opouští původní hodnoty a přiklání se k minulému režimu. Kulfánek to označil za ostudnou akci Senátu. Nevěří, že se žádný senátor jejich piet nebude účastnit. 

Některá města už omezují dotace svazu

Některé samosprávy už odmítají se svazem spolupracovat nebo mu nechtějí například poskytovat dotace. Od posílání peněz už ustoupil například Královéhradecký kraj a města Hradec Králové nebo Jihlava. Plzeň dotaci svazu výrazně snížila.

„Český svaz bojovníků za svobodu se v posledních letech místo toho, aby zdůrazňoval tyto bojovníky proti totalitě, věnuje adoraci komunistického režimu,“ vysvětlil plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Praha zase odmítla půjčit svazu sál Staroměstské radnice pro akci k osmdesátému výročí okupace Československa nacistickým Německem. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se navíc podivil nad tím, že si svaz napsal na pozvánku radnici jako místo konání dříve, než o tom město rozhodlo.