Rodič je víc než politik, chci to nejen říkat, ale i naplňovat, vysvětluje Výborný konec v čele lidovců

Marek Výborný: Rodič je víc než politik (zdroj: ČT24)

Marek Výborný v úterý oznámil, že skončí v čele lidovců. Stranu povede do konce ledna, kdy by měl mimořádný sjezd zvolit nového předsedu. Rezignuje z rodinných důvodů. V září nečekaně ovdověl, stará se o tři děti. „Rodič je pro nás víc než politik, rodina je pro nás víc než politika. A my jako křesťanští demokraté to chceme nejenom říkat,“ uvedl Výborný, který svůj krok vysvětlil v pořadu Události, komentáře.

O svém konci v čele strany začal uvažovat už po tragické události. „Když jsem se stal předsedou KDU-ČSL, nakonec i když jsem zvažoval kandidaturu do Poslanecké sněmovny, tak to vždy bylo po dohodě s mou rodinou, s mými dětmi a na prvním místě s mou manželkou Markétou. Ona byla mou velkou podporou, ona na sebe vzala ve finále to břímě, když jsem se stal předsedou KDU-ČSL, péči o naše děti a náš domov,“ uvedl.

„V kontextu toho jsem si velmi rychle uvědomil, že být na plný úvazek předsedou parlamentní politické strany a zároveň být na plný úvazek tátou tří dětí prostě dohromady nejde. To je úkol nadlidský i pro sebelepšího manažera. Já jsem byl vnitřně velmi záhy rozhodnut pro jasnou prioritu a tou jsou moje děti,“ pokračuje Výborný.

„Rodič je pro nás víc než politik, rodina je pro nás víc než politika. A my jako křesťanští demokraté to chceme nejenom říkat, protože myslím, že je to s námi skutečně spojené, ale chceme to také reálně naplňovat. A to je i motiv mého rozhodnutí,“ zdůraznil Výborný, který lidovce vedl od března.

Na funkci předsedy rezignuje k termínu mimořádného sjezdu, který by se měl uskutečnit v sobotu 25. ledna 2020. Výborný své rozhodnutí oznámil v úterý odpoledne po jednání celostátního výboru lidovců. „Řešili jsme i otázku, jestli mám rezignovat k dnešnímu datu. Po dohodě, aby byla zajištěna maximální kontinuita, jsem přislíbil, že jsem ještě připraven věci zajistit tak, abych předal mandát,“ uvedl.

Kdo by ho v čele lidovců mohl nahradit, nechtěl odstupující předseda komentovat. „Jsem připraven nové předsedkyni nebo novému předsedovi KDU-ČSL být plně k ruce,“ prohlásil Výborný. Kampaň před krajskými a senátními volbami podle něj změna ve vedení neohrozí.

Výborný je také poslancem a zatím jím zůstane i poté, co skončí ve vedení strany. „Zvažoval jsem i tuto otázku, protože nezastírám, že výkon mandátu poslance také není úplně jednoduchý, nicméně v tuto chvíli jsem rozhodnut v práci poslance pokračovat, pokusit se to skloubit se starostí a péčí o rodinu. Pokud by to samozřejmě dohromady nešlo, jsem připraven kdykoliv v budoucnu tuto věc také řešit,“ uvažuje.

Než vstoupil do politiky, byl Marek Výborný učitelem. Na Univerzitě Palackého v Olomouci vystudoval historii a teologii, poté začal učit na gymnáziu v Pardubicích. V roce 2005 vstoupil tehdy devětadvacetiletý Výborný do KDU-ČSL, kde dříve udělal politickou kariéru jeho otec Miloslav – někdejší ministr obrany. Od roku 2006 byl zastupitelem v rodném Heřmanově Městci.

O úroveň výše – do krajské politiky – Marek Výborný nahlédl v roce 2012, kdy byl díky preferenčním hlasům zvolen do zastupitelstva Pardubického kraje. Zakrátko ale odstoupil, protože se stal ředitelem pardubického gymnázia Mozartova. Protože střední školy zřizuje kraj, nemohl současně být zastupitelem. Ředitelem školy byl Výborný do roku 2018.

V té době již působil i v Poslanecké sněmovně, zvolen byl ve volbách v roce 2017 – jako jediný reprezentant KDU-ČSL z Pardubického kraje. Ve sněmovně se stal členem ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru a také stálé parlamentní komise pro ústavu. Je předsedou podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, členem podvýborů pro regionální školství, pro mládež a volnočasové aktivity, pro ochranu spotřebitele a pro kulturu.

Poté, co se dlouholetý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodl neobhajovat funkci, kandidoval Marek Výborný v roce 2018 na jeho místo a ve druhém kole jasně porazil bývalého ministra Mariana Jurečku.

Pod vedením Marka Výborného absolvovali lidovci pouze jedny volby – evropské. KDU-ČSL v nich získala sice více hlasů než v předchozích eurovolbách, ale vzhledem k podstatně vyšší voličské účasti se její procentuální zisk snížil. Lidovci přišli o jeden poslanecký mandát.

Rezignovat na předsednickou funkci se Marek Výborný rozhodl v listopadu 2019 po nečekaném úmrtí své manželky. Krok zdůvodnil potřebou pečovat o tři děti, které měli.

Kromě politických funkcí je Marek Výborný skautem, působí ve vedení pěveckého sboru a je členem České křesťanské akademie.

Marek Výborný
Zdroj: ČT24