Rod Walderode má nárok na své severočeské panství, rozhodl odvolací soud

Události: Rod Walderode má nárok na své severočeské panství (zdroj: ČT24)

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Šlechtický rod se majetku domáhá od roku 1992 a ve sporu jde i o zámek Hrubý Rohozec. Protistrany ještě mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to ovšem nemá odkladný účinek.

Vydání rodového panství v hodnotě kolem tří miliard korun se domáhá vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová. O majetek totiž Walderode jako Němec přišel na základě Benešových dekretů a nynější spor se týkal i toho, zda se za druhé světové války proti československému státu neprovinil.

Rozhodnutí z Hradce jen navazuje na verdikty nižší instance. Ve prospěch šlechtického rodu se už v září před dvěma lety vyslovil Okresní soud v Semilech, když restituční nárok uznal. Legitimitu nároku rodu Walderode založil semilský soud na tom, že Karlu Walderode bylo české občanství po válce v roce 1947 vráceno.

Z provedených důkazů podle okresního soudu vyplývalo, že se Karel des Fours Walderode neprovinil za války proti českému státu. Proto mu také byl navráceno občanství. Tím byla podle soudu splněna podmínka pro navrácení majetku jeho rodině.

Soud bude řešit vrácení jednotlivých pozemků

Rozsudek semilského okresního soudu byl tzv. mezitimní. Semilský soudce Michal Polák upozorňoval, že pokud bude potvrzen, tak bude soud teprve řešit vracení jednotlivých pozemků. Těch je asi 1400 včetně zámku Hrubý Rohozec.

Připad se tak vrací do Semil, kde bude soud pokračovat projednáváním vrácení jednotlivých majetků a pozemků. „Okresní soud bude nyní u jednotlivých věcí zkoumat, jaký je jejich současný stav a zda jsou dány předpoklady pro jejich vydání žalobkyni,“ dodal mluvčí soudu Jan Kulhánek.  

Karel des Fours Walderode přišel po válce o své panství u Hrubého Rohozce a také o pozemky na Jablonecku a Liberecku. Jeho dědička v minulosti vysoudila lesík u obce Žďárek na Liberecku. Již v roce 1993 dostal Walderode od Lesního závodu v Harrachově téměř 90 hektarů lesa u Turnova, o tři roky později však ministerstvo zemědělství rozhodnutí zrušilo.

  • Bartoňové – Rodu byl vrácen zámek v Novém Městě nad Metují. 
  • Belcrediové – Potomci rodu získali v restituci například zámky v Jimramově, Brodku u Prostějova a Brně-Líšni.
  • Colloredo-Mansfeldové – Rodu byl vrácen například zámek v Dobříši, o další majetek se soudí.
  • Bubnové – Rodu byl vrácen zámek v Doudlebech nad Orlicí.
  • Černínové – Potomkům rodu byly vráceny například zámky v Dymokurech a Hlušicích.
  • Dobrzenští – Rodině byl vrácen například zámek v Chotěboři.
  • Hildprandtové – Dědičkám rodu byl vrácen zámek a další nemovitosti v Blatné na Strakonicku.
  • Kinští – Představitelé různých větví rodu v restituci získali například zámky v Chlumci nad Cidlinou, Kostelci nad Orlicí, Žďáru nad Sázavou a hrad Kost. Vedle toho jim bylo vráceno asi 15 tisíc hektarů půdy.
  • Kolowratové – Rod restituoval zámky v Rychnově nad Kněžnou, Černíkovicích, Týnci u Klatov a lovecký zámeček v Černé Vodě v Orlických horách. Kromě budov získali představitelé rodu také 12 tisíc hektarů lesů a zemědělské půdy.
  • Lobkowiczové – Rod patří díky majetku, který získal v restituci, mezi nejvýznamnější vlastníky v zemi. Potomci různých větví rodu získali řadu zámků, například v Nelahozevsi, Mělníku, Roudnici nad Labem, Hoříně, Dolních Beřkovicích, Křimicích, hrad Střekov a Lobkowiczký palác v Praze. Kromě zámků získal rod také rozsáhlé lesní pozemky, vinné sklepy a vinařství.
  • Mensdorf-Pouilly – Rodu byl vrácen zámek v Boskovicích.
  • Podstatzští-Lichtensteinové – Potomci rodu restituovali například zámek ve Velkém Meziříčí.
  • Parishové – Rodu byl mimo jiné vrácen zámek v Žamberku.
  • Schwarzenbergové – Orlická větev rodu, reprezentovaná Karlem Schwarzenbergem, získala zámky Orlík, Čimelice a Sedlec. Vedle toho restituovala zhruba 11 tisíc hektarů lesů a zemědělské půdy, 300 hektarů rybníků a řadu budov, například v Praze, Varvařově či Karlově.
  • Šlikové – Potomkům rodu byl vrácen například zámek v Jičíněvsi.
  • Sternbergové – Sternbergové získali v restituci zámky Český Šternberk, Jemniště, Zásmuky, Březina a Častolovice. Rovněž jim bylo navráceno 4000 hektarů pozemků a další majetek.
  • Walderode – Potomci rodu požadují od 90. let vrácení rozsáhlého majetku v severovýchodních Čechách, především zámek Hrubý Rohozec a 300 hektarů lesa. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku.