Roční výpadek příjmu může být důvodem ke změně výživného, tvrdí Unie rodinných advokátů

Pokud trvá výpadek příjmu rok, důvod k přehodnocení výše výživného to je, uvedla v souvislosti s dotazy na Koroporadnu Unie rodinných advokátů prezidentka unie Daniela Kovářová. Na odborníky z bezplatné poradny se obracejí lidé hlavně s finančními a psychologickými problémy. Některým rozvedeným rodičům dělá starost rozdílný přístup k protikoronavirovým opatřením.

Unie rodinných advokátů eviduje první žádosti rodičů o snížení výživného, v případě dlouhodobého výpadku příjmu by mohly být úspěšné. „Máme v Korotýmu i opatrovnické soudce a celý rok jsme rodičům sdělovali, že krátkodobý výpadek příjmů nemá vliv na soudně stanovené výživné. Nyní se situace mění. Roční výpadek příjmu už je důvodem pro přehodnocení výše výživného,“ vysvětluje prezidentka unie Daniela Kovářová.

Koroporadna řeší také rozdílné přístupy, které se týkají opatření a výchovy dětí. „Jsem úzkostlivá matka a nechci, aby dítě chodilo do školy, protože by se mohlo nakazit. Naopak otec trvá na školní docházce. Nebo –⁠ s nikým se nevídáme, zatímco když předám dítě otci, klidně je vezme k rodičům, zve k sobě návštěvy,“ uvádí příklady Kovářová.

Podle advokátů jsou však rozdílné přístupy k výchově běžné a nejdůležitější je domluva. „V současné situaci však laxní přístup některého z rodičů k dodržování nařízených opatření může snadno vyústit až v odmítání druhého rodiče dítě v obavě z nákazy k osobnímu styku vydat,“ popisuje nezávislá advokátka Lucie Krčmářová a doporučuje respektovat vládní nařízení a mít pochopení pro rodiče, který se rizika nákazy obává více a úzkostlivěji dbá na dodržování všech opatření k předcházení nákazy.

Psychické problémy a bankroty

Po novém roce se většina dotazů na Koroporadnu Unie rodinných advokátů týká finančního vyčerpání, únavy, psychických kolapsů. „Poskytujeme krizovou intervenci těm, kteří už nejsou schopni omezení a život v nouzovém stavu unést. Do budoucna očekáváme dotazy související s osobními bankroty a také debaty o tom, zda děti očkovat proti koronaviru,“ uzavírá Kovářová.

Na e-mail koroporadna@uracr.cz se mohou rodiče obracet od loňského března zdarma. Na odpovědi tu je sedm desítek odborníků, z poloviny jde o advokáty. Dále jsou to lékaři, bankovní poradce, soudci nebo psychologové. Nyní chodí asi deset dotazů za den, hranici deseti tisíc překročí podle Kovářové Koroporadna v březnu. Šedesát procent otázek se týká střídavé péče a rodičovské odpovědnosti při styku s dětmi.