Pršelo, sněžilo a mrzlo, na některých silnicích byla ledovka, jinde zledovatělý sníh

Silnice na mnoha místech republiky ráno klouzaly. Například v Olomouckém kraji některé cesty po ránu namrzaly. Na Vsetínsku je zase pokrývala místy zledovatělá vrstva sněhu. Na vedlejších silnicích v okolí Horažďovic byla ledovka. Ve Středočeském kraji komplikovala dopravu mlha. Řada silnic tak byla sjízdná jen s opatrností.

Dopravu ve Středočeském kraji v pátek ráno komplikovala místy mlha, některé silnice tak mohly klouzat. Snížená viditelnost byla hlášena z Pražského okruhu a hradecké dálnice D11, mlha byla například také v okrese Praha-východ.

Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností byly po ránu části Pražského okruhu a dálnice D5. Pozor si řidiči museli dát také na silnicích první třídy na Mělnicku. Se zvýšenou opatrností museli šoféři jet i na všech silnicích nižších tříd.

Na Liberecku ráno mrzne

V Libereckém kraji ráno mrzlo, teploty klesly k minus čtyřem stupňům Celsia a místy se objevily mlhy. Silničáři doporučovali zvýšenou opatrnost, vozovky mohly totiž namrzat. Opatrní měli být řidiči i v horských oblastech, kde byla na silnicích ujetá silná vrstva zledovatělého sněhu. 

Hlavní tahy v Libereckém kraji byly ráno většinou jen holé a vlhké po chemickém ošetření. Opatrní ale měli být motoristé v Jizerských horách a Krkonoších, kde byly kvůli velkému množství sněhu silnice zúžené a lemovaly je až dva metry vysoké mantinely zmrzlého sněhu, které ztěžovaly výhled. Bez zimní výbavy by motoristé do hor vůbec neměli vyjíždět.

V okolí Horažďovic hrozí ledovka

Některé vedlejší silnice v okolí Horažďovic pokryla ráno ledovka. Silničáři doporučovali nevyjíždět, nebo s vysokou opatrností. V ostatních částech regionu ale ráno nepršelo a sjízdné tak byly hlavní tahy v celém Plzeňském kraji.

Na Olomoucku mohou silnice po ránu namrzat

Silnice v Olomouckém kraji v pátek ráno mohly místy namrzat, řidiči proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách některé méně využívané silnice pokrývala vrstva ujetého sněhu s posypem, která mohla být zledovatělá. 

Sněhové a dešťové přeháňky byly v noci na Jesenicku a Šumpersku. Silnice byly ráno po chemickém posypu zpravidla holé a mokré. Řidiči si měli v těchto horských okresech dát pozor na mrznoucí déšť.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku byly silnice ráno sjízdné bez větších problémů. Pouze na méně důležitých cestách od středních poloh ležela vrstva ujetého sněhu s posypem, která mohla být zledovatělá. 

Vsetínské silnice pokrývá zledovatělá vrstva

Silnice na Vsetínsku pokrývala v pátek ráno místy zledovatělá vrstva sněhu. Řidiči na ni mohli narazit především v okolí Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm. Ve vyšších polohách Vsetínska ležela na vozovkách uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až 15 centimetry. Sjízdné byly silnice jen se zvýšenou opatrností.

Kvůli tajícímu sněhu mohly v některých úsecích namrzat silnice na Zlínsku. V ostatních částech Zlínského kraje byly nejčastěji holé, suché, vymrzlé a sjízdné bez omezení. 

Lokální námrazy byly ráno na Pardubicku

Také v Pardubickém kraji se řidiči potýkali s lokálními námrazami, platilo to například pro Lanškrounsko. Na Orlickoústecku byly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Silnice byly po ránu sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Na Královéhradecku nasněžilo

Totéž platilo i pro silnice v Královéhradeckém kraji. Hlavní silniční tahy a dálnice tam byly ráno mokré, ve vyšších polohách Náchodska, Trutnovska a Rychnovska byl na silnicích první třídy místy rozbředlý sníh. Na vedlejších komunikacích v Krkonoších, Orlických horách a výše položených oblastech Jičínska ležela ujetá vrstva sněhu, místy zledovatělá, krytá posypem, a to zvláště v lesních úsecích. Vyplynulo to z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Naopak na Vysočině ledovka hlášena nebyla, přesto i tam byly silnice sjízdné jen s opatrností. Jihomoravský kraj se v pátek ráno potýkal se sněhovými přeháňkami, proto silničáři doporučili řidičům zvýšenou opatrnost.