Profil europoslankyně Kateřiny Konečné

Do Evropského parlamentu byla zvolena potřetí – tentokrát jako lídryně kandidátní listiny koalice STAČILO!, která sdružuje české levicové a vlastenecké strany, včetně nezávislých osobností. V Evropském parlamentu zasedala jako prozatímní poslankyně už v roce 2004 – reprezentovala Česko do doby, než se po vstupu země do EU ujali mandátu řádně zvolení europoslanci.

Po dvou neúspěších byla do Evropského parlamentu zvolena poprvé v roce 2014, a to z prvního místa kandidátní listiny KSČM, stejně jako o pět let později, kdy komunisté kandidovali ve spolupráci s dalšími levicovými uskupeními s mottem Česká levice společně! Dosud v EP působila v levicové frakci GUE/NGL usilující o solidaritu, sociální spravedlnost a rovná práva.

Konečná zastává názor, že co se ruské invaze na Ukrajinu týče, je potřeba zajistit mír za každou cenu. Největší pomocí Ukrajině by podle ní bylo dojednání příměří. V březnu tohoto roku řekla, že výsledky prezidentských voleb v Rusku jsou výsledkem demokracie. Své názory na aktuální témata prezentuje také v sérii internetových videí s názvem Bez obalu. 

Rozhovor se zvolenou europoslankyní Kateřinou Konečnou (zdroj: ČT24)

V roce 2021 vystřídala Vojtěcha Filipa na postu předsedkyně KSČM, předtím byla tři roky místopředsedkyní strany pro evropské záležitosti a občanský sektor. V roce 2002 byla zvolena poslankyní, tehdy ještě jako nestraník za KSČM a také nejmladší členka dolní komory.

V roce 2006 se ujala postu místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru, stala se také členkou výboru životního prostředí. Funkci poslankyně vykonávala až do svého zvolení do Evropského parlamentu. Do KSČM vstoupila v roce 2005, od roku 2010 je také zastupitelkou svého rodného města Nový Jičín.

Na soukromé Vysoké škole finanční a správní v Praze získala titul inženýr, dosáhla také na dva bakalářské tituly, a to ze studia veřejné správy na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity a z právní specializace ve veřejné správě na právnické fakultě téže univerzity. Je jí 43 let.