Přípravy na podzim: Nemocnice by měly dělat víc testů na covid-19, neví ale, jak to zvládnout

Události: Testování na koronavirus (zdroj: ČT24)

České nemocnice a soukromé laboratoře jsou schopné denně provést 17 tisíc testů na koronavirus. Počet by se měl navýšit na pětadvacet tisíc – jak to zvládnout, ale zatím není jasné. Plán je součástí přípravy státu na podzim, kdy ministerstvo zdravotnictví očekává nárůst všech respiračních onemocnění, nejen covidu-19.

S nadsázkou lze říct, že celá podzimní strategie státu v boji proti koronaviru závisí na obyčejné vatové tyčince. Pokud totiž testovacích sad v zemi nebude dost, nebudou ani laboratoře moci testovat více lidí.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má 36 tisíc odběrových sad, které mají životnost omezenou do března příštího roku. „My jsme nikdy neměli úplný nedostatek, ale museli jsme se hodně otáčet, abychom měli vždy dostatek odběrových sad,“ konstatuje ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Náklady na jeden test se podle něj pohybují mezi osmdesáti až pěti sty korunami, záleží na výrobci. Sady navíc musí být kvalitní, jinak hrozí, že vata ze špičky zůstane hluboko v nose, nebo se špejle zlomí během odběru. Zdravotní sestře Heleně Kačurové, která je na odběry nasazená už od jara, se to ale nestalo ani jednou.

„Měli jsme různé, většinou Čína a Korea. Ale v kvalitě se nezdál být při odběru rozdíl. Nevím, co potom v laboratoři při testování,“ popisuje.

Padesát tisíc korun denně za chemikálie

Zástupci ministerstva zdravotnictví doufají, že testovacích sad bude na rozdíl od března dost. Udělali pro to prý maximum. „Jistot je v životě velmi málo, ale snažili jsme se udělat všechno pro to, aby k té situaci opakovaně nedošlo,“ tvrdí vedoucí laboratorní skupiny při resortu zdravotnictví Marián Hajdúch.

Nejde přitom pouze o vatové tyčinky a zkumavky, laboratoře mají také obrovskou spotřebu reakčních roztoků. „Spotřebujeme dvě celá balení reakčních směsí, což znamená ve výsledku zhruba 50 tisíc korun investice jen do chemikálií za den,“ zdůrazňuje vedoucí laboratoře FN Královské Vinohrady Nikol Matějíčková s tím, že uvedená cena odpovídá zpracování dvou set vzorků.

Centrální nákupy s nouzovým stavem skončily – každá nemocnice si jak zdravotnický materiál, tak chemikálie už musí obstarávat sama.