Přibývá lidí trpících potravinovou chudobou

Události: Potravinová chudoba (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí, kteří trpí potravinovou chudobou, ukázala data Eurostatu. Každý desátý obyvatel Evropské unie si loni nemohl dovolit jíst maso ani obden. Předloni to byl jen každý dvanáctý. V chudší polovině zemí je i Česko, kde jsou nejohroženější senioři a rodiče samoživitelé. Stále víc lidí v tuzemsku tak vyhledává pomoc potravinových bank nebo se snaží nakupovat co nejlevnější jídlo.

Tuzemsko se řadí do té poloviny zemí EU, které mají s potravinovou chudobou větší problémy. Nejhůře je na tom Rumunsko, následují Bulharsko se Slovenskem. „Pokud dochází k pravidelnému nedostatku bílkovin, může dojít ke snížení svaloviny,“ podotýká vedoucí nutričních terapeutů Vojenské fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičková.

Maso i další čerstvé potraviny nabízí většina hypermarketů ve slevách, když se blíží datum spotřeby. V některých řetězcích jsou až o sedmdesát procent levnější. Každý desátý respondent průzkumu potvrdil, že jídlo s končící trvanlivostí bere vždy, když na něj narazí. Velmi často si ho domů nosí čtvrtina lidí a aspoň někdy dvě pětiny, přičemž úspora peněz je při takovém nákupu důležitá skoro pro každého druhého zákazníka.

Podle ředitele sekce Sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství Jindřicha Fialky je nutné u data spotřeby rozlišovat, o jaký výrobek se jedná. „U šunky se jedná o potravinu podléhající rychlé zkáze, kam patří masné a mléčné výrobky, kde je vždy potřeba uvést spotřebujte do a datum. V těchto případech rozhodně spotřebiteli radíme, aby toto datum nepřekračoval,“ vysvětluje.

Naopak například u cereálií se používá datum minimální trvanlivosti. „Když toto datum uplyne, tak to neznamená, že ten daný výrobek nemohu konzumovat,“ podotýká.

Některé řetězce také organizují ve spolupráci s potravinovými bankami takzvané večerní darování potravin. Co měsíc roste celkový objem této pomoci o pětinu.