Při potížích s Romy požadují města víc pravomocí

Nový Bydžov (Královéhradecko) - Starostové měst a obcí, které se potýkají s potížemi s Romy, požadují po vládě větší kompetence. Například žádají vládu o možnost odebrat jakékoliv dávky ze sociálního systému v případě jejich zřejmého zneužívání. Vyplývá to z prohlášení, které dnes v Novém Bydžově na Královéhradecku podepsalo na pět desítek starostů při svém setkání.

„Shodli jsme se, že se jedná o celospolečenský problém, který je nutné urgentně řešit. Doufáme, že celý problém nespadne pod stůl,“ řekl novinářům starosta Nového Bydžova Pavel Louda (ODS), který jednání inicioval. Starostové v prohlášení například podpořili poslankyni Ivanu Řápkovou (ODS) v prosazování legislativních změn, a to například v oblasti zvýšení vymahatelnosti dluhů, zavedení sankce zákazu pobytu či zavedení registru přestupků. „Návrhy jsou připravené, nyní procházejí kontrolou právníků. Na jednání sněmovny by se měly dostat v dubnu a věřím, že do konce prázdnin by mohly být přijaty,“ řekla dnes novinářům Řápková.

Starosta Nového Bydžova Pavel Louda:

„Shodli jsme se, že se jedná o celospolečenský problém, který je nutné urgentně řešit. Doufáme, že celý problém nespadne pod stůl.“

Představitelé obcí také žádají vládu, aby se vážně zabývala kompetencemi měst a obcí v péči o občany cizích obcí. „Města a obce, která mají na svém území mnoho občanů sociálně nepřizpůsobivých bez trvalého pobytu, nemají od státu žádnou kompenzaci v podobě rozpočtového určení daní,“ stojí v prohlášení. Pro města jsou pak tito lidé finanční zátěží a ztráty měst činí miliony korun.

V sedmitisícovém Novém Bydžově, kde se setkání uskutečnilo, se situace vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta Pavel Louda následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. Město například povolalo bezpečnostní agenturu a zvýšilo počet strážníků ze čtyř na šest.