Předsednictvo KDU-ČSL souhlasí s programovým prohlášením vlády

Programové prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) obsahuje všechny důležité priority lidovců. Na jednání celostátního výboru KDU-ČSL, které probíhalo společně s celostátní konferencí, to řekl předseda strany Marian Jurečka, který jednal s širším vedením a zástupci krajských organizací. Hlavním bodem jednání byla příprava volebního sjezdu, který by se měl uskutečnit 23. a 24. dubna v Ostravě.

Od dvanácti hodin jednal celostátní výbor a konference KDU-ČSL. Lidovci řešili volební řád strany, návrh jejího rozpočtu a taky dubnový sjezd, na kterém si zvolí nové předsednictvo. 

Vedení lidovců řešilo i programové prohlášení vlády, které kabinet schválil jednomyslně ve čtvrtek. „Je pro nás pozitivní, že jsou v něm obsaženy všechny priority, které dlouhodobě prosazujeme, jako například podpora rodičů, podpora v sociální oblasti a zvládnutí důchodové reformy,“ uvedl na tiskové konferenci Jurečka. 

Jedním z témat pátečního jednání byla i organizace sjezdu strany. Uskutečnit se má v dubnu v Ostravě. Jurečka řekl, že se o předsednické křeslo hodlá ucházet znovu. „Já za sebe si myslím, že je logické, aby předseda pokračoval,“ konstatoval.

Domnívá se, že i nálada ve straně je nyní pozitivní. Poznamenal, že bude záležet i na rozhodnutí členů předsednictva strany, zda budou chtít pokračovat. Přeje si, aby v předsednictvu zůstala nynější první místopředsedkyně strany senátorka Šárka Jelínková.

Ve velkých a středních městech chtějí lidovci do komunálních voleb v koalici SPOLU

Europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský před tiskovou konferencí zmínil, že strana by se podle něj měla snažit efektivně zacílit své finanční prostředky na podzimní komunální a senátní volby. 

V loňských sněmovních volbách kandidovala KDU-ČSL společně s ODS a TOP 09 v koalici SPOLU. Jurečka řekl, že vedení všech tří stran se dohodla na tom, že podporují, aby na komunální úrovni u středních a velkých měst tyto strany kandidovaly v letošních komunálních volbách opět jako koalice. 

„V Praze jednání probíhají, stejně jako v mnoha krajských městech. Já osobně tuto spolupráci, i tady v Praze, podporuji. A budu rád, když se ji podaří zrealizovat,“ dodal.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že nejdůležitějším tématem jednání byla větší spolupráce se členskou základnou. Rozpočet strany je podle senátorky Šárky Jelínkové pro další čtyři roky vyrovnaný. Ta také zmínila, že senátoři KDU-ČSL jsou připravení v Senátu podpořit aktuální vládní návrh koaliční vlády, který zmrazuje platy ústavních činitelů na jeden rok.