Předražené roušky nebo světélka proti koronaviru. Objevují se pokusy vydělat na strachu z čínské nákazy

Svítidlo, které může zničit koronavirus, nebo antibakteriální šátek. Na některých internetových bazarech a e-shopech se objevily pokusy vydělat na strachu z čínského koronaviru. Lidé si tak na internetu mohou pořídit předražené roušky a respirátory.

O zvýšení prodeje se pokusil jeden web, který nyní nabízí několik svých výrobků v sekci „Jak zničit koronavirus?“ Jde například o světlo s ultrafialovým zářením, které má sterilizovat a dezinfikovat vzduch.

„Ultrafialové světlo sice může zničit některé viry, ale pochybuji, že je odzkoušené na ničení koronaviru. Navíc všechna taková zařízení by měla mít potvrzení od Státního úřadu pro kontrolu léčiv,“ upozorňuje profesorka Martina Vašáková z pražské Thomayerovy nemocnice.

Na webu jsou dostupné i další výrobky, které koronavirus zmiňují. Po rozkliknutí obsáhlého popisu produktu není nikde žádná další informace o viru nebo účinnosti výrobku proti němu.

Různé e-shopy nabízejí například takzvané antivirové šátky s membránou, která má mimo jiné chránit před bakteriemi a viry. Jeden internetový obchod ho dokonce nabízí pod názvem BLACK-koronavirus za 1600 korun, což je o tisíc korun víc, než kolik stojí na ostatních e-shopech. Ani u tohoto produktu se lidé v popisu nedočtou, že by byla prokázána jeho účinnost konkrétně proti koronaviru.

S horší dostupností v běžných obchodech se na internetu objevilo mnoho nabídek respiračních roušek. Ani jejich účinnost proti koronaviru ale není stejná. „Nejúčinější jsou takzvané obličejové roušky 3M, které se doporučují při nutných cestách do zemí, kde je nějaká epidemie. Dají se tvarovat podle obličeje, ale hlavně mají v sobě filtr, který viry zachytí a může tak zabránit nákaze,“ vysvětluje Vašáková.

Také jejich cena na internetu se liší, a tak se dá sehnat rouška se stejným stupněm ochrany za 57 korun, ale také třeba za 700 korun. Nedostatku roušek využívají lidé i na sociálních sítích, kde se objevují inzeráty na prodej „roušek proti koronaviru“ a jejich cena je vyšší než v oficiálních obchodech se zdravotnickými pomůckami.

O roušky je enormní zájem, někde je Češi vykoupili

Oslovení lékárníci a prodejci ČT potvrdili, že nárůst objednávek roušek i respirátorů je extrémní. „Evidujeme sedmdesátkrát vyšší zájem na e-shopu během víkendu. Je tak, že došly zásoby i u distributora. Čeká se na dodání,“ popisuje tiskový mluvčí lékárny Dr. Max Michal Petrov.

V mnoha kamenných prodejnách už roušky také nejsou k dispozici. Zvýšenou poptávku potvrzuje i jeden z internetových prodejců zdravotnických potřeb a léčiv. „Za víkend máme na e-shopu Pilulka.cz téměř 2500 objednávek na roušky či ústenky a velmi rychle roste zájem i o antibakteriální gely,“ upřesnila mluvčí Kateřina Schotliová. Standardně přitom prodávají jednotky kusů týdně.

Úplně vyprodáno má lékárna Benu. Češi dokonce vykoupili i klasické ústenky. Ty přitom podle lékarnice Ivany Lánové člověka před koronavirem neochrání. „Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř,“ vysvětluje Lánová. Respirátory už v Benu vyprodali také.

Roušky nemají ani na internetovém portálu Mall.cz. Neobvyklý zájem je i o již zmíněné respirátory. Češi vykoupili roušky i u internetového velkoobchodu Alza. A to i přesto, že podle mluvčí Patricie Šedivé obchod prodává pracovní, nikoli zdravotnické roušky. „Lidi skupují uplně všechno. Doobjednáváme,“ vysvětluje Šedivá.