Aktuální předpověď: Většina srážek už spadla, v Jeseníkách má v pondělí pršet dál

Deště by mělo v neděli postupně ubývat, nejistá je ale situace v Jeseníkách, kde se modely v předpovědi množství srážek zatím různí. Právě tam má také stále ještě stoupat voda.

Podle aktualizace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) už na většině území spadlo víc než 80 procent z očekávaného celkového množství srážek. Jedna z nejhůř zasažených oblastí ale bude čelit dešti dál – v Jeseníkách může totiž pršet i v pondělí – odhady se pohybují mezi 40 a 60 milimetry.

Pohled na tlakovou níži Boris, která extrémní počasí způsobila, ze satelitu:

Srážky budou slábnout

„Během nedělního odpoledne a večera naprší v západní polovině Čech 5 až 30 milimetrů, v Jizerských horách a Krkonoších až 45 milimetrů,“ informuje ČHMÚ v aktualizaci, která vyšla po poledni. Na ostatním území se budou srážkové úhrny pohybovat většinou do 10 milimetrů.

Varování před srážkami
Zdroj: ČHMÚ

V pondělí bude postupně pršet na většině území s úhrny nejčastěji mezi 5 až 35 milimetrů, v Jizerských horách až 40 milimetrů. V Jeseníkách, na Šumavě a v Novohradských horách může napršet ještě 40 až 60 milimetrů. „Odpoledne a večer budou srážky od severovýchodu ubývat, výstraha před deštěm proto platí na většině území do 12:00, na jihu Čech a jihozápadě Moravy do půlnoci na úterý 17. září,“ dodává ČHMÚ.

Předpokládané srážky od nedělního rána do půlnoci
Zdroj: ČHMÚ
Předpokládané srážky z neděle na pondělí
Zdroj: ČHMÚ

Pozitivní zprávou je, že silný severozápadní vítr, který během noci na neděli dosahoval v nárazech hlavně na jižní a střední Moravě i rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu, bude už během nedělního dopoledne výrazněji slábnout. V centrálních částech republiky se během nedělního odpoledne mohou vyskytovat nárazy větru o síle už „jen“ mezi 55 až 70 kilometry za hodinu. Na západě a východě území už bude vítr slabší. „Vzhledem k nasycení půdy a olistění stromů hrozí nadále četné polomy a vývraty stromů,“ varuje ČHMÚ.

Varování před větrem
Zdroj: ČHMÚ

Voda bude ještě stoupat

„V důsledku pokračujících, místy i velmi vydatných, srážek očekáváme další vzestupy hladin vodních toků, které budou v některých povodích i velmi výrazné,“ upozorňuje ČHMÚ.

Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i padesátiletých průtoků se přitom předpokládají během neděle a v noci na pondělí na tocích, které odvodňují Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy. Výrazné vzestupy (s překročením 3. SPA) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory.

Varování před povodňovými jevy
Zdroj: ČHMÚ

Silný déšť zasáhl v noci hory

Během noci ze soboty na neděli intenzivně pršelo hlavně v Beskydech a Jeseníkách. Srážky tam dosáhly asi sta milimetrů jen od půlnoci do rána.

Od sobotního do nedělního rána napršelo přes 200 milimetrů v Jeseníkách a Beskydech, na Červenohorském sedle to bylo 238 milimetrů, Lysá hora naměřila 237 milimetrů, Ramzová 236 milimetrů, Jeseník 234 milimetrů, Javorový 233 milimetrů. Pro kontext: roční průměr v Jeseníku je asi 900 milimetrů srážek. Kolem 200 milimetrů napršelo také na hřebenech Krkonoš.

Celkové srážky od středy do nedělního rána
Zdroj: ČHMÚ

Půda už je v místech, kde pršelo nejvíc, plně nasycená, nedá se tedy očekávat, že by ještě zachytávala vodu, ta tedy bude už jen odtékat. Od středečního večera už totiž napršelo na návětří Jeseníků téměř 450 milimetrů, na hřebenech Krkonoš kolem 400 milimetrů, v Beskydech téměř 300 milimetrů, úhrny přes 250 milimetrů byly naměřené také v Novohradských a Jizerských horách a na Ostravsku.