Pospíšil se rozloučil s vedením TOP 09. Strana si v neděli zvolí nového předsedu

Projev Jiřího Pospíšila na sněmu TOP 09, v němž zhodnotil svoje dvouleté působení v čele strany (zdroj: ČT24)

Symbolicky v 09:09 začal sněm, na němž si TOP 09 po dvou letech zvolí nového předsedu. S vedením strany se před polednem rozloučil svým projevem europoslanec Jiří Pospíšil, věnovat se chce mandátu europoslance, výběr jeho nástupce připadá na neděli.

Končící předseda strany Pospíšil po zahájení sněmu vyslovil přání, aby z něj delegáti odcházeli s pocitem, že je TOP 09 jednotná a silná. „Tato země potřebuje silnou TOP 09,“ zdůraznil. Udržet tuto jednotu je podle něj úkolem i pro příští vedení strany, v jejímž čele si podle svých slov dokáže představit jak poslankyni a svou první místopředsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou, tak senátora Tomáše Czernina. Příštímu šéfovi ši šéfce strany vyjádřil loajalitu. Koho by si jako svého nástupce přál, ale neprozradil.

Pospíšil také v projevu vyzdvihl demokratické ukotvení TOP 09 i to, že se v posledních letech podle něj zvýšil koaliční potenciál strany. „Vždy jsme jednali čestně a vysíláme signál, že jsme koaliční partner, se kterým se vyplatí jednat. Strany s námi chtějí spolupracovat,“ prohlásil s odkazem na možnou budoucí spolupráci strany s jinými formacemi.

Za nedávné úspěchy tak Pospíšil považuje  to, že TOP 09 opět dostala do vedení Prahy. Pochválil také spolupráci ve volbách do Evropského parlamentu, do kterého jeho uskupení kandidovalo mimo jiné se Starosty. „Jsme povinni udělat maximum pro to, aby se demokratické politické síly spojovaly a byly schopné porazit oligarchu,“ dodal. 

Pospíšil naopak zkritizoval premiéra a vládu za to, že zvýšila daně a opírá se o podporu komunistů.

Kalousek podpořil Czernina

Stejné přání jednoty vyslovil jeden ze zakladatelů strany Miroslav Kalousek. Ve svém projevu vyjádřil podporu Czerninovi, který je druhým uchazečem o post předsedy strany. Za nejdůležitější ale pokládá Kalousek to, aby Czernin a Pekarová Adamová vytvořili tandem na pozici předsedy a prvního místopředsedy a snažili se stranu učinit čitelnější a atraktivnější.

Kalousek také zhodnotil dvouleté působení Pospíšila v roli předsedy. „Je potřeba mu (Pospíšilovi) poděkovat za tu dvouletou práci. Myslím, že to, co tu zaznělo před dvěma lety, kdy sliboval, že stranu takzvaně restartuje a učiní ji přitažlivější pro voliče, tak to se úplně nepovedlo,“ glosoval stav strany Kalousek, který TOP 09 založil před deseti lety spolu s Karlem Schwarzenbergem a byl jejím druhým předsedou.

Schwarzenberg: Buďme pracovití, našimi prioritami je svoboda a právo

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ocenil, že strana má dva dobré kandidáty na předsednický post. Liberální Pekarovou Adamovou považuje za velmi pracovitou, u konzervativního Czernina ocenil, že je oblíbený ve svém regionu. Delegáty sjezdu Schwarzenberg vyzval, aby lídra nevolili dle osobních sympatií, ale zamysleli se nad tím, kdo z obou kandidátů bude pro vedení strany vhodnější. Stejně jako Pospíšil ale nedal najevo, kdo získá jeho podporu.

Schwarzenberg připomněl, že základními hodnotami, které chce TOP 09 bránit, je svoboda a právo. „Naše hodnoty se zrodily na horách Sinaj, Golgota, Akropolis a Kapitol,“ zdůraznil. Na účastníky sněmu apeloval, aby nezaháleli.

„Buďte plně nasazení, abychom opravdu všude pro tuto stranu pracovali. Ne kvůli straně, ale kvůli hodnotám, o kterých jsem mluvil, je to naše největší zodpovědnost. Ostatní strany mají jiné priority,“ dodal Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Pekarová Adamová je velmi pracovitá, Czernin má podporu svého regionu (zdroj: ČT24)
Hlavním úkolem TOP 09 je zásadně se vymezit, protože prostor, ve kterém se nachází, je velmi zahuštěn. Na konzervativním křídle už je ODS, KDU-ČSL, STAN. Chybí spíš liberální pravice. Vidím nevyužitý potenciál například ve voličské skupině mladých matek, které se vracejí po rodičovské a chtějí se uplatnit.
Vladimíra Dvořáková
politoložka z Vysoké školy ekonomické v Praze

V sobotu promluvili k členům TOP 09 také zástupci dalších opozičních stran. Předseda ODS Petr Fiala mluvil o možné spolupráci pravicových stran v krajských volbách v příštím roce nebo ve sněmovních volbách o rok později.

První místopředseda hnutí STAN popřál straně hodně štěstí v nadcházejícím hlasování o složení vedení strany. Na sněmu promluvila také Šárka Jelínková (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti). Slovo dostanou také zástupci Koruny české, Konzervativní strany nebo Zelených. Také to by mohlo naznačovat případnou spolupráci TOP 09 s některou z těchto partají; příznivkyní mezistranické spolupráce je i možná šéfka Markéta Pekarová Adamová.

Zdravici zaslal také slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, nově zvolený předseda Evropské lidové strany Donald Tusk a předsedkyně německé CDU a ministryně obrany Annegret Krampová‑Karrenbauerová a další evropští politici.

Delegáti TOP 09, kterých se v jednom z pražských hotelů sjelo kolem 170, v sobotu odpoledne rovněž rozhodli o úpravě stranických stanov. Mají zrychlit přijímání nových členů a usnadnit vznik místních organizací, nově budou k založení stačit tři členové. Delegáti volili i revizní komisi a smírčí výbor. Výběr členů se poněkud protáhl potom, co selhalo elektronické hlasovací zařízení. Sněm se pak rozhodl pro obvyklý způsob volby hlasováním rukou.

Nové vedení zvolí strana v neděli

O tom, zda Pospíšila vystřídá poslankyně Pekarová Adamová, nebo senátor Czernin, rozhodnou delegáti sněmu v neděli dopoledne. Oba kandidáti se shodují na nutnosti získat zpět důvěru voličů a na proevropském směřování.

„Ten restart je v tom, že do toho vložíme novou energii, abychom byli sebevědomí říkat věci jasně a čitelně. Aby každý, koho se zeptáte od Aše až po Starý Hrozenkov, věděl, že TOP 09 je proveropská strana, která dbá na nerozhazovačnou politiku, vzdělání a slušnost,“ uvedla dříve Pekarová Adamová.

„Já voličům nabízím něco nového, myslím, že by ta strana potřebovala změnu, potřebovala by obnovit,“ říká Tomáš Czernin.

Oba se již dohodli, že ten, kdo v zápolení o post předsedy TOP 09 prohraje, se stane prvním místopředsedou strany. 

Strana se zaregistrovala v červnu 2009, v listopadu si pak zvolila svého předsedu Karla Schwarzenberga, který TOP 09 vedl do voleb. Výraznou postavou strany se v následujících letech stal Miroslav Kalousek. Ten opustil KDU-ČSL, kde působil jako předseda.

Ve svých prvních volbách v roce 2010 slavila TOP 09 úspěch. Se ziskem skoro 17 procent hlasů byla třetí nejsilnější stranou a začala vládnout s ODS a Věcmi veřejnými. 

Koalice ale nevydržela a kvůli aférám kolem tehdejšího premiéra Petra Nečase se vláda rozpadla. V předčasných volbách v roce 2013 strana přišla o čtvrtinu hlasů a musela do opozice. Šest let po svém vzniku strana poprvé změnila své vedení – Schwarzenberga v čele nahradil Kalousek.

V čele vydržel jen dva roky. Parlamentní volby v roce 2017 znamenaly pro stranu debakl – jen o tři desetiny překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny. 

Na postu předsedy tak Kalouska po volbách nahradil Jiří Pospíšil – pouhý měsíc poté, co do strany vstoupil. Ani někdejší poslanec ODS ale nedokázal stranu vzkřísit. Ve sněmovně má TOP 09 jen sedm mandátů. A podle posledního volebního modelu CVVM by už pro její poslance nebylo žádné místo – získala by jen tři a půl procenta hlasů.

Politoložka Dvořáková: TOP 09 se musí především na pravicovém spektru vymezit (zdroj: ČT24)