Pondělní stávku už nic neodvrátí, zapojí se i některé dopravní odbory, řekl Středula

Brífink odborářů k plánovaných protestům (zdroj: ČT24)

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů, oznámil předseda ČMKOS Josef Středula. Konfederace zastřešuje na 270 tisíc odborářů z jednatřiceti svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i některé dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.

Původně se stávkou počítaly čtyři svazy, a to odbory školské, úřednické, dřevařské a nejpočetnější svaz KOVO. Přidaly se k nim odbory dopravní, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz.

„Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky… Počet v této chvíli a počet členů, které svazy zastupují, je v drtivé většině nad 50 procent členské základny ČMKOS,“ uvedl Středula. Podle něj se protest uskuteční ve všech krajích. Dodal, že podporu vyjádřila i rada seniorů či rada postižených.

Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Podle Středuly stávku podporují zbývající svazy ČMKOS. Podporu vyjádřila Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje dvanáct organizací a zhruba 110 tisíc odborářů. Do ASO patří například vlivné železničářské či lékařské odbory. Obě centrály oznámily, že budou postupovat společně. Připojit se chtějí také odbory automobilky Škoda Auto.

V Česku je kolem čtyř milionů zaměstnanců. Zhruba 1,5 milionu jich pracuje podle předsedy ČMKOS ve firmách či institucích, kde působí odbory.

Podobu protestu si určí jednotlivé odborové organizace podle podmínek na pracovištích s ohledem na zajištění nutného provozu a ochrany zdraví. Informace, kde se práce zastaví a která místa budou mimo provoz, centrála nezveřejní. Předák zdůraznil, že lidé do práce půjdou. „Stávka není dovolená. Stávka je, že člověk na místo výkonu práce skutečně přijde, ale nebude pracovat,“ podotkl Středula. Podle něj se v některých firmách mohou konat shromáždění.

Odboráři se začnou řadit u Rudolfina, zamíří na Malostranské náměstí

V dopravě by se podle Středuly stávka mohla týkat části jižních Čech, a to od nedělní půlnoci do pondělního poledne. Předák předpokládá, že třeba provoz metra v Praze se neomezí.

Podle Středuly vláda měla čas na hledání dohody. Předáci nevidí teď nic, co by odborářské pondělní akce a stávku mohlo odvrátit.

Odbory chystají na pondělí v Praze také protestní pochod a demonstraci. Účastníci a účastnice se začnou řadit po 12:00 u Rudolfina. Poté se vypraví na Malostranské náměstí, kde se uskuteční od 13:00 shromáždění. Na něm předsedové a předsedkyně svazů přednesou své prohlášení a případné požadavky.