Polovina senátorů vyzvala Babiše k přijetí syrských sirotků

Události: Část senátorů vyzvala Babiše k přijetí syrských sirotků (zdroj: ČT24)

Téměř polovina senátorů včetně předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO) a vládu, aby Česko přijalo 50 syrských sirotků. Na společné prohlášení, pod nímž jsou podepsáni zástupci všech klubů s výjimkou ANO, upozornila Česká televize.

„Žádáme Vás a vládu České republiky o rychlou pomoc těmto dětským sirotkům žijícím nyní v přelidněných řeckých uprchlických táborech. Učiňte, prosím, urychleně taková opatření, aby Česká republika mohla být jednou z těch zemí, která dokáže účinně a bezodkladně pomáhat v nouzi nejvyšší,“ stojí v prohlášení senátorů.

Pod výzvu svůj podpis připojilo podle dostupných informací 36 senátorů.  Kromě předsedy Štěcha ji podepsali místopředsedové Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a Jiří Šesták z klubu STAN, předsedové obou těchto frakcí Petr Šilar a Jan Horník, šéf klubu Senátor 21 Václav Láska, exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) nebo předsedové zahraničního, evropského výboru a výboru pro lidská práva František Bublan (za ČSSD), Václav Hampl a Zdeněk Papoušek (oba za KDU-ČSL). 

Podle signatářů na děti nelze pohlížet jako na běžné migranty

Senátoři v dokumentu adresovaném předsedovi vlády argumentují, že na děti nelze pohlížet jako na běžné migranty. Babiš by podle nich měl zvážit rychlou pomoc vybraným dětem. Česko by totiž podle senátorů mělo v nouzi účinně a bezodkladně pomáhat. Zdůraznili, že považují za samozřejmé, že kritéria pro přijetí dětí budou stanovena tak, že se přijmou „především malé děti, které jsou nejzranitelnější v těžké životní situaci“.

Výzvu podepsal také Lumír Aschenbrenner z ODS. Senátorský klub ODS ve středu v prohlášení zdůraznil, že „Česká republika je samostatný a svobodný stát, který by měl ctít zásady přirozené solidarity a humanity“. Vláda by proto podle občanských demokratů měla co nejrychleji přijít s plánem, jak při řešení migrace konkrétně pomáhat. „Žádná politická funkce či obavy o politickou budoucnost nebo výsledky voleb by neměly vést ke zneužívání těchto témat a to včetně návrhů jejich řešení,“ uvedl klub.

O postoji České republiky k přijetí sirotků ze Sýrie dlouze debatovali ve středu také poslanci. TOP 09 usilovala o to, aby dolní komora vyzvala vládu k přijetí dětí, návrh poslankyně Heleny Langšádlové však podpořilo pouze 31 poslanců z klubů ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN z přítomných 133 členů dolní komory.

Šojdrová se sejde s Babišem

Podle europoslankyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která za přijetí syrských dětí na českém území pléduje, konkrétní plán počítá s tím, že přijetí dětí by se uskutečnilo na základě bilaterální spolupráce mezi Českem a Řeckem. Výběr dětí by mělo zcela v gesci ministerstvo vnitra, včetně jejich věku.

Děti by v Česku získaly tzv. doplňkovou, tedy dočasnou ochranu. Po příjezdu by se o ně měly postarat instituce ministerstva školství a sociálních věcí. Peníze na program by měly plynout z fondu Evropské unie zaměřeného na azylovou a migrační problematiku.

Šojdrová se sejde s Babišem v pátek. Uvedla, že se jednání zúčastní i senátoři a zástupci iniciativy Češi pomáhají. Europoslankyně chce Babiše oslovit konkrétním návrhem.

Babiš: Je to pseudoaféra

Babiš ve čtvrtek prohlásil, že výzva senátorů je pokračováním absurdní kauzy zneužívání dětí pro politický boj. Experti se podle něho shodují, že syrské děti se chtějí vrátit do své rodné země.

„Díky této pseudoaféře jsem zjistil, že my máme v Čechách 2500 dětí, které chtějí pěstounskou péči a hledají rodiče. To je stejné, jako kdybych já nyní vyzval, aby pomohli našim dětem a aby se o ně postarali,“ řekl premiér po neformálním unijním summitu v Salcburku.