Politické spektrum: Pilný, Rejman a Štěpán o korupci

Praha – Květnové volby do Poslanecké sněmovny se blíží ani Politické spektrum nezůstalo stranou a zahájilo cyklus předvolebních pořadů. Ve studiu se s moderátorem Vladimírem Kučerou setkali místopředseda Občané.cz Ivan Pilný, kancléř Konzervativní strany Martin Rejman a místopředseda Národní prosperity Zbyněk Štěpán. Jedním z diskutovaných volebních témat je korupce v Česku. Strany se již nyní předhání v nápadech, jak se s ní vypořádat, a korupce se proto stala tématem dalšího Politického spektra.

„Problém jménem korupce je tu celých dvacet let, pouze stále více bobtná,“ řekl Štěpán. Korupce je všude, ale téma je nyní před volbami více medializováno. „U nás je korupční jednání něco jako pandemie, kam se hrabe prasečí chřipka,“ prohlásil Pilný. Podle něj je nutné hesla z billboardů sundat a začít s nimi opravdu něco dělat.

Rejman o korupci v politice:

„Politici, kteří nás dnes zastupují, jsou sami zkorumpovaní. Tyto volby jsou velkou příležitostí změnit politickou reprezentaci.“

Politické spektrum (zdroj: ČT24)


Martin Rejman pracoval v americké firmě – a upozornil na fakt, že součástí každé tamější smlouvy byl antikorupční dodatek. „Byli jsme zavázáni nevyužívat v Česku žádné korupční metody,“ podotkl Rejman. Transparentnost veřejných zakázek je podle něj nezbytná. 


Podle Štěpána má korupce hnízdo v některých politických stranách. „Kvete tam, kde je něčeho nedostatek, a nebo tam, kde je morální balast a zaplevelený právní systém,“ konstatoval Štěpán. „O veřejných zakázkách by měla rozhodovat komise složená ze zástupců zadavatele, z losovaných expertů a občanů, kterým má ta služba sloužit,“ dodal Pilný.

  • Ivan Pilný autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159670.jpg
  • Martin Rejman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159671.jpg
  • Zbyněk Štěpán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159672.jpg