Policie odložila trestní oznámení NKÚ kvůli hospodaření Národní sportovní agentury

Čerpáním miliardových dotací Národní sportovní agentury (NSA) se policie dál zabývat nebude. Nenašla totiž důvod k zahájení trestního řízení. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Trestní oznámení kvůli čerpání dotací podal v únoru Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Z prověrky, jejíž závěry NKÚ zveřejnil koncem dubna, podle kontrolorů vyplynulo, že sportovní agentura dostatečně nesledovala a nekontrolovala využití dotací a dodržování podmínek.

„Policejní orgán po provedeném šetření ve věci neshledal za naplněné zákonné podmínky pro zahájení trestního řízení a věc uložil ad acta,“ informoval Cimbala.

Podle kontrolorů ministerstvo školství a Národní sportovní agentura, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu přes 26 miliard korun, nepostupovaly při poskytování dotací transparentně. NSA měla podle NKÚ například neodůvodněně snížit výnos z majetku minimálně ve výši půl milionu korun, když umožnila původním nájemcům, aby část sjezdového a skokanského areálu v Harrachově bezúplatně užívali i po ukončení platnosti nájemních smluv.

Týkat se to mělo šesti z 46 pozemků. Ke zbylým 40 pozemkům pak neměla NSA podle NKÚ v kontrolovaném období uzavřeny žádné nájemní smlouvy, přitom je také prokazatelně využívaly jiné subjekty. Na pozemcích NSA byla například lanová dráha, která je celoročně v provozu, hotel či stánky s občerstvením. NSA v květnu v reakci na závěry kontroly uvedla, že možnou finanční škodu za bezplatné využívání pozemků současné vedení agentury již napravilo, a to včetně úhrady dlužného nájemného za kontrolované období.

Nákup služeb a pořízení majetku

Agentura podle závěru kontrolorů nepostupovala podle zákona ani při zadávání veřejných zakázek na nákup služeb a pořízení majetku. „Po celou dobu kontrolovaného období uzavírala smlouvy a objednávky, proplácela faktury a vyplácela dotace, aniž by dodržela zákonné schvalovací postupy. Nezavedla funkční vnitřní kontrolní systém, aby zajistila hospodárný, efektivní a účelný výkon státní správy,“ vyjmenoval ve svých závěrech NKÚ.

Národní sportovní agentura byla zřízena v srpnu 2019 a převzala činnosti, které do té doby vykonávalo ministerstvo školství. Prvním šéfem NSA byl Milan Hnilička, který byl od roku 2017 do ledna 2021 poslancem za hnutí ANO. V květnu 2021 ho v čele agentury nahradil Filip Neusser a na začátku prosince 2022 se předsedou NSA stal Ondřej Šebek. Přínosem vzniku agentury mělo být posílení transparentnosti a zavedení funkčního systému vyhodnocování využití poskytnutých podpor. Podle NKÚ ale očekávané přínosy „nebyly naplněny“ a agentura například nevyhodnocovala, zda vynakládané výdaje vedly k zastavení poklesu tělesné zdatnosti dětí a mládeže, k zastavení růstu nadváhy a obezity u dětí a mládeže nebo ke snížení ekonomické spoluúčasti rodin ve sportu, což patří mezi priority vynaložených podpor.

Podle dřívějšího vyjádření agentura na zjištěné nedostatky reagovala již v průběhu kontroly přijetím celé řady nápravných opatření, která byla průběžně implementována do činností NSA i vnitřního kontrolního systému. „Rada NSA i nadále bude činit další kroky, které povedou k ještě účelnějšímu a efektivnějšímu plnění vytyčených cílů,“ ujistila agentura ve svém dubnovém prohlášení.