Policie odložila případ, v němž Jurečka údajně nabídl odměnu za rezignaci šéfovi Úřadu práce

Policie nezahájila trestní řízení v případu odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). České televizi to řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej s tím, že kriminalisté kauzu odložili.

Mladá fronta Dnes zveřejnila v březnu nahrávku, na které Jurečka nabídl Najmonovi mimořádnou odměnu za rezignaci, jinak mu dá špatné služební hodnocení. Najmon na návrh nepřistoupil, Jurečka ho pak v únoru odvolal.

„Věcí jsme se zabývali, nicméně jsme nedošli k závěru, že mají být zahájeny úkony trestního řízení, a věc byla uložena bez dalšího opatření,“ uvedl mluvčí centrály Ibehej. Policisté NCOZ se případem zabývali kvůli věcné příslušnosti, protože se týkal člena vlády.

Najmona z funkce ředitele Úřadu práce odvolal v únoru ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) poté, co mu vystavil nepříznivé služební hodnocení. Zdůvodnil to svou dlouhodobou nespokojeností s řízením úřadu. Najmon pořídil při rozhovoru s Jurečkou nahrávku. Ministr mu údajně nabídl mimořádnou odměnu, pokud v klidu sám odejde z funkce.

Ve zveřejněné nahrávce ministr Najmonovi říká, že mu půlhodinová debata neukazuje, že by Najmon své řízení změnil. Jurečka uvádí, že v Najmona jako manažera nemá důvěru, a žádá ho o rezignaci s mimořádnou odměnou, jinak mu předá nepříznivé hodnocení a po něm spolupráci ukončí. Najmon to označil za „držhubné“. Jurečka opakovaně uváděl, že postupoval podle služebního zákona.

Policie zkoumá i údajně zfalšovaný Najmonův podpis

Najmon své odvolání označil za svévolné a nezákonné a podal proti němu stížnost. Nejvyšší státní tajemník ji však podle serveru Seznam Zprávy zamítl s tím, že Jurečkovo služební hodnocení obsahuje důvody ke snížení bodového hodnocení i odvolání. Najmon následně avizoval, že se obrátí na soud.

Policie se stále zabývá dalším Najmonovým trestním oznámením, které podal kvůli údajně zfalšovanému podpisu na liberecké pobočce Úřadu práce. I tento případ původně řešili detektivové NCOZ, v květnu ho ale předali pražským policistům.

„Týkalo se to nějakého rozhodnutí spojeného se státní službou. Nechal jsem si vyhotovit znalecký popisek, který dokazuje, že podpis na listině není můj,“ uvedl Najmon dříve pro Deník N.

Úřady práce čelí od loňska náporu. Sklízejí kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Najmona kritizoval opakovaně. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš. Výběrové řízení na místo generálního ředitele ministerstvo vyhlásilo v pátek, vítěz má nastoupit 1. září.