Policie kvůli rasismu obvinila jednoho člověka, dalším hrozí vyhoštění

Praha – Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze obvinila jednoho člověka. Je podezřelý, že v Česku vydal a distribuoval knihu šířící rasismus. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, několik z nich by mělo být vyhoštěno. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od včerejška zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze. Zadrželi jednoho muže, pětapadesátiletého Čecha následně policisté obvinili z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení.  

„Zadržený muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám, kterou měl následně distribuovat prostřednictvím nabídky na internetu, internetového knihkupectví i přímého prodeje v určených místech,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Údajně by mohlo jít o knihu Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Kniha patří v mnoha západních zemích mezi zakázanou literaturu, jsou v ní údajně extrémní muslimské názory a u nás ji vydalo Ústředí muslimských obcí v ČR s Islámskou nadací. Policejní mluvčí nechtěl nicméně název knihy potvrdit. 

Indonéská ambasáda si chce na zásah stěžovat

Razie začala před začátkem páteční modlitby, na kterou se v centru sešla asi stovka lidí. Někteří návštěvníci modlitebny si na zásah policie stěžovali. Nechovala se prý podle řádu modlitebny a na místo vtrhla i v botách. Šéf kanceláře indonéského velvyslanectví Wahono Yulianto oznámil, že ambasáda plánuje podat na policii stížnost k českému ministerstvu zahraničí. Yulianto byl na páteční modlitbě s dalšími zaměstnanci velvyslanectví a kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Podle Yulianta byli zástupci ambasády propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty. 

Zátah v islámské nadaci (zdroj: ČT24)

Páteční modlitba má navíc pro muslimy zvláštní význam. Především ti, co pobývají v Česku už delší dobu, ale brali zásah policie jako běžnou kontrolu. Zásah skončil až dnes dopoledne. Policie tvrdí, že postupovala maximálně ohleduplně.