Policie je na povodňovou situaci připravena, ujistil její prezident

Události a komentáře: Policejní prezident Vondrášek hovořil o připravenosti policie (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Martin Vondrášek v Událostech, komentářích sdělil, že policie je na povodňovou situaci dobře připravená. Během víkendu je na všech základních útvarech posílen výkon služby. Pohotovost má navíc osm set policistů pořádkových jednotek, kteří jsou připraveni vyjet, kam bude potřeba. Pomáhat mohou například s evakuacemi občanů nebo ochranou majetku.

Policisté během pátku na mnoha místech pomáhali s odstraňováním popadaných stromů na komunikacích a železnicích. Na Vysočině a ve středních Čechách z důvodu rozvodněných menších toků uzavírali také některé silnice. „Pomáhali jsme i na jižní Moravě s evakuací pedagogického personálu a studentů ze zdravotnické školy,“ komentoval páteční činnost policie Vondrášek.

Rozmístěny jsou také pohotovostní vrtulníky na leteckých základnách v Praze, Brně a Ostravě. Pohotovost má i pracoviště bezpilotních leteckých prostředků a pracoviště pyrotechnických výjezdových skupin pro případ, že by bylo potřeba trhacích akcí. Policie je připravena trhací pyrotechnikou vybavit i ostatní složky integrovaného záchranného systému.

Oproti situaci během povodní v letech 1997, 2002 a 2013 má podle Vondráška policie více zkušeností. Během let se také zvýšily investice do technických prostředků a zlepšila si i celková mobilita policie. „Máme zkušenosti i ze zahraničí a já věřím, že je zúročíme i u nás, ale také zároveň věřím, že to nebude potřeba tak, jak lze očekávat v souvislosti s nepříznivou předpovědí počasí,“ sdělil policejní prezident.