Policie ani po pitvě neví, zda byl novorozenec zavražděn

Brno - Policisté ani po pitvě nevědí, zda byl novorozenec nalezený v neděli večer v brněnské městské části Nový Lískovec zavražděn či jak zemřel. Pátrání po příčině úmrtí a také pachateli ztěžuje fakt, že tělíčko leželo pod vodou několik týdnů, možná i měsíců. Pokud bylo dítě zavražděno, hrozí pachateli vězení 12 až 15 let, případně i trest doživotí. Policie nyní pátrá po matce dítěte. Spolupracuje proto s ženskými lékaři či s klinikami.

„Z prvních výsledků soudní pitvy se nepodařilo prokázat příčinu smrti. Čeká se na další testy,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Soňa Svobodová. Tělo bylo ve značném stupni rozkladu. To, že jde o chlapce, policie zjistila až z genetických testů. Podle policie ale byl asi tříkilový chlapec donošený a po porodu schopný života. Zemřel buď těsně po porodu, nejdéle několik týdnů po něm.

Ostatky dítěte ukrývala stará červená nákupní taška, kterou dvojice náhodných chodců nalezla a vytáhla v neděli večer z bývalé betonové vodní nádrže. Ta se nachází nedaleko ulice Petra Křivky v dřívější zahrádkářské kolonii, poblíž trolejbusové zastávky Kamenný vrch. Taška byla podle všeho zatížena dvěma kameny.

Podle policie se podobnými případy zabývají policisté zhruba dvakrát do roka. U dřívějších případů se obvykle prokázalo, že matky dětí pocházely z ciziny. To je podle policistů také důvod, proč v případě nechtěného těhotenství po porodu nevyužily místa pro odkládání novorozeňat označovaná jako babybox.