Pohonné hmoty v Česku dál zdražují o desítky haléřů

Pohonné hmoty dál zdražují o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,77 koruny, před týdnem byl o 31 haléřů levnější. O třicet haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 36,76 koruny, vyplývá z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků pokračovat i v následujících dnech.

V Česku pohonné hmoty od loňského října zlevňovaly, pokles se zastavil na začátku letošního roku, kdy benzin začal zdražovat a cena nafty stagnovala. Zhruba od poloviny ledna se ceny pohybují na stejné či podobné úrovni.

Současné zdražování paliv je podle analytika XTB Jiřího Tylečka důsledkem napjaté situace na trhu s ropou. „Obchodníky zneklidňuje situace na Středním východě a započítávají zvýšené riziko do cen. Následně podstatně zdražují ceny paliv v Rotterdamu,“ popsal. Připomněl, že velkoobchodní ceny nafty jsou nejvyšší od začátku listopadu a ceny benzinu jsou nejvýše od poloviny října.

Růst cen navíc bude podle analytiků pokračovat. „V nejbližším týdnu čekáme další zdražení benzinu i nafty o několik desítek haléřů,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Podle analytika Purple Trading Petra Lajska by měl silněji zdražovat benzin, protože v důsledku teplejšího počasí a levného zemního plynu klesá využití nafty pro topné účely.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,17 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 36,18 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,41 koruny. Nafta se tam tankuje za 38,49 koruny za litr.

V meziročním srovnání je nyní v Česku litr benzinu zhruba o korunu a deset haléřů levnější, za naftu tehdy motoristé platili o téměř korunu na litru více.