Podpora ANO vzrostla, zjistil průzkum. Čtyřem stranám hrozí vypadnutí ze sněmovny

Největší podporu voličů mělo v říjnu podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) nadále hnutí ANO. Stoupla skoro o desetinu na 33,5 procenta. Posílili také druzí Piráti a třetí ODS. Nejvýrazněji klesla podpora SPD, a to na 4,5 procenta, tedy pod pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do dolní komory. Podle CVVM ale nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů říci, zda by se do sněmovny dostalo.

Nárůst u hnutí ANO je podle CVVM na hraně statistické významnosti, zatímco pokles u SPD statisticky významný je. Podpora příznivců Tomia Okamury klesla na úroveň z letošního května.

„Významnější nárůst podpory SPD v září (pozn. 8,5 procenta) byl pravděpodobně způsoben výkyvem měření,“ uvedlo CVVM. Podobně jako u KDU-ČSL s pěti procenty a TOP 09 se čtyřmi procenty nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi politickými subjekty říci, zda by se strany do sněmovny dostaly.

Druzí Piráti si proti září polepšili o procentní bod na 14 procent, třetí ODS si připsala 1,5 bodu a v říjnu její podpora činila 13,5 procenta. Do sněmovny by se podle říjnového volebního modelu CVVM dostali ještě sociální demokraté s deseti procenty a komunisté s 8,5 procenta. Podpora STAN se propadla ze zářijových 4,5 procenta na 2,5 procenta.

Účast se téměř nemění

Průzkumu se zúčastnilo 689 respondentů s volebním právem rozhodnutých volit nějakou stranu. Pokud by se volby konaly v říjnu, zúčastnilo by se jich 60 procent lidí. Reálná účast ve volbách v říjnu 2017 byla 60,8 procenta.

Volební model CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale na základě získaných odpovědí o preferované straně, jistotě volby a ochotě jít k volbám informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu. Pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.