Palec ukrytý v dlani ostatními prsty. Kampaň propaguje signál pomoci

Události: Signál pomoci zachraňuje životy (zdroj: ČT24)

Otevřená dlaň, do které se ohne palec a zbývající prsty ho schovají, je gesto, které signalizuje, že dotyčný potřebuje pomoc. V zahraničí se signál pomoci používá už dva roky, během první covidové uzávěry vznikl v Kanadě. Teď ho propaguje kampaň v Česku.

„Řada obětí domácího násilí zůstávala uzavřená v domácnostech, nemohla telefonovat. Byly velmi omezené možnosti, jak mohly oběti dát okolí vědět, že jsou v ohrožení,“ vysvětluje původ signálu pomoci ředitelka Centra LOCIKA Petra Wünschová.

Centrum LOCIKA spustilo kampaň propagující signál na sociálních sítích v Česku. Zaměřilo ji na děti a dospívající. „Inspiroval nás příběh dvou dětí, které jsme měli v péči, které si v době prvního lockdownu říkaly o pomoc okolí tak, že stály na balkoně a měly napsanou cedulku pomoc,“ vypráví Wünschová.


Během Vánoc kampaň vidělo půl milionu uživatelů. Kampaň ale míří na celou společnost. Cílem je, aby v případě, že někdo gesto uvidí, zavolal pomoc, nejlépe policii.

O signálu se dozvídá i policie

„Aktuálně se zaměřujeme na distribuci informace o signálu mezi všechny policisty a občanské zaměstnance tak, aby byli s gestem obeznámeni,“ oznamuje vedoucí oddělení prevence policejního prezidia Zuzana Pidrmanová. V Česku se s použitím gesta policisté zatím nesetkali.

Informace o gestu dostali i sociální pracovníci nebo učitelé. Další kampaň pro širokou veřejnost letos chystá také Bílý kruh bezpečí.

„Je opravdu důležité, aby co nejvíce lidí vědělo, co to gesto znamená, dokonce si myslím, že příjemce té informace by tím gestem mohl té druhé osobě potvrdit. To znamená, že gesto zopakuje,“ doporučuje prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.