Opozici se nelíbí vznik nových pojišťoven, ministerstvo má prý vše pod kontrolou

Praha – Riskem a nebezpečnou akcí nazval stínový ministr zdravotnictví David Rath připravovanou změnu zdravotního pojištění. Privatizace pojišťoven podle něj není rozumná, protože soukromé ústavy budou dostávat veřejné peníze. Vzpomíná na soukromé pojišťovny z 90. let, které byly většinou vytunelovány. Náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň ovšem říká, že není čeho se bát, protože soukromé ústavy jsou pod dohledem ministerstva zdravotnictví a financí stejně jako státní pojišťovny.

Pokud proběhne privatizace pojišťoven, mohl by podle Ratha stát zprivatizovat i finanční úřady, které se také starají o veřejné peníze. „Já odmítám platit povinně daň proto, aby na tom vydělávaly nějaké skupiny,“ uvádí Rath.

Pojišťovny jsou totéž jako stavitelé silnic

Pavel Hroboň naopak tvrdí, že vznik soukromých pojišťoven je logickým vyústěním situace, kdy soukromé firmy například stavějí silnice a používají na to veřejné peníze.

Na trhu se již objevila první soukromá pojišťovna Agel, která patří podnikateli Tomáši Chrenkovi. Momentálně má veřejnoprávní status. Její ředitel Filip Horák tvrdí, že smyslem nové pojišťovny je rozhýbání trhu pojišťoven.

Agel je štikou v zatuchlém rybníce, říká její ředitel

„Systém zdravotních pojišťoven je rigidní, je zatuchlý. Pojišťovny se staly finančními institucemi, nijak si nekonkurují, de facto všechny poskytují úplně stejné služby,“ říká Horák. Zároveň se brání obvinění, že „loví“ klienty, kterých musí mít podle zákona do roka od vzniku 50 tisíc. Osmisetkorunová odměna lékařům za každého nového klienta Agelu je investice do podfinancovaného primárního zdravotnictví, míní Horák.

Agel a další připravované neziskové pojišťovny jsou podle Davida Ratha pouhé vějičky, které se rychle změní v obchodní společnosti: „Tomu snad nemůže věřit ani pan ministr Julínek, že nějaký podnikatelský subjekt bude v roli matky Terezy, která vše, co vybere, vrátí a ještě tam přidá něco ze svého.“ Společnosti, které chtějí založit zdravotní pojišťovny, si připravují půdu pro privatizaci a snaží se mít co nejlepší přístup k penězům, které stát vybírá na pojištění, tvrdí Rath. Pojišťovny podle něj dávají peníze na zbytečné věci a potom scházejí finance na léčbu těžce nemocných lidí nebo platy sester.

Ministerstvo má podle Hroboně situaci pevně v rukou

Pavel Hroboň je ovšem přesvědčen, že Ministerstvo zdravotnictví je schopno na pojišťovny dohlížet. Odmítá Rathovo tvrzení, že lidé postižení rakovinou dostávají málo peněz na svoji léčbu: „V současné době je věnováno mnohem více peněz na léčbu onkologicky nemocných, než za doby, kdy jste byl ministrem.“

Ministerstvo také připravuje nový zákon, podle kterého bude založení nové pojišťovny mnohem obtížnější než je teď a umožní státu přísnější dohled nad jejich chováním.